Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Återvunna plastgolv kan bespara klimatet en miljon ton koldioxid

Publicerad: 5 februari 2019, 13:28

Foto: Tarkett

Plastgolv har inte kunnat återvinnas på grund av svårigheter att separera lim och spackel från golven . En ny svensk uppfinning kan nu ändra på det.


Det är golvföretaget Tarkett som hävdar att de kan presentera en lösning som forskats fram i Sverige och som innebär att det kan gå att återvinna gamla plastgolv. Företaget berättar att gamla plastgolv utgör en enorm potentiell råvaruresurs då det bara i Sverige beräknas finnas cirka 150 miljoner kvadratmeter plastgolv. Om alla dessa kunde återvinnas skulle det innebära en koldioxidbesparing om nära en miljon ton.

Den nya tekniken fungerar enbart på homogena plastgolv men den renar golven från lim- och spackelrester. Enligt Tarkett återställer tekniken plastgolven till ett råmaterial av lika hög kvalitet som golv gjorda av jungfrulig plastråvara. Hittills har Tarkett bara kunnat återvinna installationsspill från plastgolv och redan i dag återvinns cirka 250 ton sådant spill. Nu kan återvinningen utökas kraftigt. Men Dag Durberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett, menar att det krävs starkare incitament för att få fler att välja återvunna material.

“Även våra politiska beslutsfattare har en roll att spela i att driva denna utveckling framåt. En starkare efterfrågan på återvunnet material skulle skapa mycket tydligare incitament för forskning och investeringar i nya processer. Därför förespråkar vi att förbränning av plastgolv borde förbjudas och att det vid offentliga upphandlingar bör ställas krav på återvunnet material. Utan en efterfrågan från marknaden kommer det ta lång tid innan vi når fram till ett cirkulärt samhälle”, säger Dag Duberg i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev