Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Återvunnet elavfall gav fängelse

Publicerad: 3 maj 2018, 11:10

Foto: Max Pixel

Hans affärsidé gick ut på att förlänga livet på datorer för att minska resursförbrukningen. Efter att ha blivt stämd av Microsoft hamnade han i fängelse.


Uppfinnaren Eric Lundgrens verksamhet gick ut på att återvinna elektroniskt avfall. Av detta tillverkade han bland annat en typ av ”återställningsskiva” som återställer Windows programvara om hårddisken kraschar eller måste raderas. Programmet kan även laddas ner gratis på Microsofts hemsida, dock upplevde Eric Lundgren att många drog sig för detta på grund av osäkerhet och hellre köpte en ny dator istället. Han bestämde sig således för att tillhandahålla programmet via en skiva för att förlänga datorernas livslängd.

Detta sågs inte med blida ögna av Microsoft som stämde Eric Lundgren på 700 000 dollar i förlorade inkomster. Domen blev 15 månader i fängelse och 50 000 dollar i skadestånd.
”Domstolen hade beslutat sig för att fastställa ett prejudikat för Microsoft och andra mjukvarutillverkare att driva brottsmål mot dem som försöker att förlänga livslängden på datorer. Jag kom i vägen för deras agenda. Denna vinstmodell är mycket mer lönsam än jag någonsin kommer att bli”, sa Eric Lundgren till Los Angeles Times.

Eric Lundgren var redan tidigare känd som innovatör inom elavfallsbranschen. Bland annat har han konstruerat en elbil som i tester klarade sig bättre än självaste Tesla. Han har även byggt USA:s första hybridåtervinningsfabrik som förvandlar mobiltelefoner och annan elektronik till funktionella enheter. Hans företag har över hundra anställda och tar hand om över 18 miljoner kilo e-avfall varje år.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.