Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Atomsopor ska stanna i Sverige”

Publicerad: 19 december 2013, 12:52

Idag beslutar regeringen att lägga fram ett lagförslag till lagrådet om exportstopp för radioaktivt avfall.


– Det avfall som genereras i Sverige, som kommer från svensk produktion, ska också tas omhand i Sverige. Det är på tiden att vi får ordentliga regler för det, säger miljöminister Lena Ek (C) till SVT.

Nu ska EU:s nya kärnavfallsdirektiv in i svensk lag. Grundprincipen är att varje land ska ta hand om sina egna atomsopor.

Ända sedan 80-talet, då radioaktivt avfall kallades för atomsopor, har principen varit att Sverige ska ta ansvar för det egna avfallet. Men det har inte funnits något uttryckligt exportförbud annat än till vissa länder. Sedan 1993 har det däremot varit förbjudet att importera andra länders avfall för att slutförvaras i Sverige.

Om det visar sig att det planerade slutförvaret i Forsmark inte kommer att fungera eller om ett annat land hittar en bättre lösning, så innebär den nya lagen att Sverige stänger dörren för att skicka avfallet utomlands.

Det finns undantag, men exakt vad som gäller är oklart. Enligt Lena Ek krävs det ett avtal mellan två länder för att man ska kunna skicka avfall fram och tillbaka för upparbetning till exempel, bara det kommer tillbaka till ursprungslandet, skriver SVT.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.