Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Att bråka är respektfullt

Publicerad: 5 Februari 2014, 14:49

Vi som gnetar med hållbarhetsarbetet måste våga vara bråkiga för att sälja in en utveckling som är hållbar, inte hållbar utveckling. Det skriver Erika Svensson på Ledarna i en krönika för Miljöaktuellt.


Jag vill tala om för dig vilket fantastiskt jobb du gör, du som gnetar och gnor med hållbarhetsarbete – med betoning på arbete. Du som sliter med miljöledningssystem, hållbarhetsredovisningar, avfallspolicyer, klimatkompensation, jämställdhets- och mångfaldsplaner. Du som ständigt föreslår nya lösningar som ofta blir nedröstade för att de inte uppvisar tillräcklig ekonomisk bärkraft eller för att riskerna anses vara för stora. Du som jobbar med lite resurser och dåliga mandat, du som räknar och kalkylerar, säljer in och argumenterar.
Kanske har du precis som jag försökt uppmuntra medarbetares engagemang med att säga: ”Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något”. År ut och år in, som ett mantra, men samtidigt vetat att du egentligen ljugit lite. Visst kan alla göra något, men det räcker ju tyvärr inte. Om alla gör lite uppnår vi lite. Det kom en intressant studie från Nordiska rådet om detta i höstas som avlivade myter om konsumtionen som drivkraft för ett mer hållbart samhälle.
På Bråkiga listan rankar affärstidningen Passion for business varje år kvinnor i näringslivet som sticker ut och vågar bryta ny mark.” På 2013 års upplaga finns bland annat hållbarhetsivrare som Polarbröds vd Karin Bodin, forskaren, uppfinnaren och entrepenören Christina Lampe Önnerud och Rättviseförmedlingens grundare Lina Tomsgård med.

Har man träffat någon av kvinnorna på Bråkiga Listan förstår man att det i det här sammanhanget inte är detsamma att bråka som att vara otrevlig. Man måste ge respekt för att få respekt. Att bråka är respektfullt, då är någonting väldigt viktigt. Det värsta som kan hända är ju att negligera. Att uppträda som om något är oviktigt eller att osynliggöra, då är det inte värt att bråka för.
Jag skulle vilja se en motsvarighet till Bråkiga listan för Sveriges hållbarhetsproffs. Hållbarheten och en positiv och livskraftig framtid för allt levande på jorden är ju verkligen värt att bråka för. Därför önskar jag att vi alla börjar bråkar mera. Att vi tar ut svängarna mer, är lite mer oregerliga och ostyriga.
Mitt tips är: led uppåt. Alla har en chef. Kräv tydlighet, ett riktigt mandat och befogenheter. Tydlighet vinner alla på i alla verksamheter, funktioner och roller. Se: en hållbarhetsvinst redan där.
Det är dags att snabbt utöka gruppen hållbarhetsivrare om vi ska kunna uppnå några betydande resultat. Hållbarhetsproffsen i Sverige är inte så många, inte i världen heller faktiskt. Det är samma företag, samma individer som syns i de flesta sammanhang. De står på alla scener, sitter i alla paneler, lyfts fram som goda exempel – vilket de förstås också är. Men om vi på allvar ska förändra räcker det inte att med att träffas och skapa goda relationer. Det måste finnas ordentliga strukturer för arbetet som ger utveckling och utväxling. I brist på politiskt ledarskap måste företagen driva frågorna, men också bråka mera med politikerna och kräva strukturer, lagstiftning, styrmedel. Leda dem, helt enkelt.

I Sverige finns ungefär 500 000 chefer. Se dem som strukturen, som ryggraden i arbetet. Nu tänker jag inte på dig som är hållbarhets- eller miljöchef, utan på alla andra chefskategorier. Uppvakta cheferna, utbilda dem, bråka med dem, locka dem, förför dem. Sälj förbättringspotentialen och utveckling som är hållbar, inte hållbar utveckling.
Människor vill inte anpassa sig, vi vill utvecklas. Chefer går igång på att kunna påverka, utveckla verksamheten och att arbeta med människor. Det är cheferna som fattar besluten och ska se till att de genomsyras av hållbarhet, men det är ju egentligen inte cheferna som ska göra jobbet. Det är ju alla medarbetare vi vill åt, men vägen till dem går via cheferna. Cheferna kan röja vägen.
Bli bråkigare och olydigare. Led uppåt!

Erika Svensson, ledarskapsutvecklare inom hållbarhet och ledarskap på organisationen Ledarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.