Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Att bygga trähus räcker inte

Publicerad: 29 maj 2019, 13:01

Ingrid Westman

DEBATT. Att prioritera trä som byggmaterial räcker inte – för att nå våra klimatmål måste vi sätta fokus där vi gör störst nytta, skriver Ingrid Westman, civilingenjör, vd och grundare av Friendly Building.


Det är många som vurmar för trähus just nu, inklusive vår regering som tagit beslut att premiera trä som byggmaterial framför andra material. Det låter bra och vinner enkla poäng. Men att ta den enkla vägen, som regeringen gör när de prioriterar ett specifikt material, kommer inte leda till att vi når uppsatta mål. Vi behöver istället tänka materialneutralt och sätta fokus på att sänka byggnadernas energiförbrukning.

Trähus har blivit en symbol för miljövänligt byggande i Sverige, och det är inget fel med trä som material. Byggmaterial står idag för cirka 20 procent av en byggnads miljöbelastning under dess livstid i Sverige, driftskedet för 60-80 procent av husets koldioxidavtryck. Det som är fel är att det så enhälligt från politiskt håll fokuseras på att prioritera ett material utan att ha en helhetssyn, när det dessutom pågår flera projekt för att sänka alla byggmaterials klimatpåverkan. Våra politiker behöver sätta ribban högre och se till att det byggs hus med så låg energiförbrukning som möjligt, oavsett material.

Under the Global Climate Action Summit i San Francisco som hölls i mitten av september 2018 presenterades en Roadmap som skissar på den globala ekonomiska omvandling som krävs att världen har uppnått 2030 för att vi ska kunna uppfylla Parisavtalet. Där utgör byggmaterial bara 15 procent av den totala besparingen inom byggsektorn medan 80 procent kommer från energibesparingar. Det visar tydligt att det är energibesparingarna vi måste fokusera ännu mer på när vi bygger eller renoverar.

Boverket släppte nyligen nya beklämmande siffror som visar bygg- och fastighetsbranschens miljöpåverkan. Med ökande utsläpp för flertalet av Boverkets sju miljöindikatorer jämfört med året innan. Som en av åtgärderna vill nu Boverket se en tydlig effektivisering av uppvärmningen av fastigheter. Varför blir det då inte ett ökat krav på just energieffektivisering i Boverkets byggregler? Vi måste nu sluta prata och skrida till handling. Men vi i branschen klarar det inte själva, vi behöver politikernas hjälp med att ställa krav för att det ska ske. Det är därför dags att vår regering tar sitt ansvar och ser till att den offentliga upphandlingen blir den motor i klimatomställningen som den behöver vara genom att:

Ställa hårdare energikrav samt krav på mätning och uppföljning av energiförbrukning för uppvärmning.

Separera energi för uppvärmning, kylning, varmvatten, och hushålls-/verksamhetsel så att energibalansberäkningarna kan följas upp.

Underlätta när det kommer till energianalyser – skippa primärenergitalet, det är husets klimatskal som ska utvärderas, inte energislaget.

Ställa krav på livscykelanalyser och framtagande av standardiserade metoder för att mäta LCA.

Ställa krav på förnybara energikällor, exempelvis krav på solceller för alla nya byggnader som har tak i sollägen.

De byggnader som byggs idag kommer bara att vara 25 år gamla 2045 och har efter det många år kvar med en hög energiförbrukning om vi fortsätter att bygga som majoriteten gör idag. Byggbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges energiförbrukning och om inte vi inom branschen lyckas med att sänka vår del kommer Sverige inte att nå sitt klimatmål som är noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

Jag har tagit mitt ansvar genom att enbart bygga passivhus eftersom byggmetoden minskar energibehovet för uppvärmning med 70–80 procent jämfört med våra nuvarande byggregler. Det är glädjande att se att Knivsta och Laholms kommuner idag ser till att alla kommunala byggnader byggs som passivhus. Vi behöver dock fler politiska förebilder och krav på att skapa lågenergihus och plusenergihus när vi bygger eller renoverar, oavsett med vilka material vi bygger. Vi behöver förändra där förändringspotentialen är som störst. För det som betyder något i slutänden är att vi lyckas minska utsläppen.

Ingrid Westman,
civilingenjör, vd och grundare av Friendly Building

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.