Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Att minska köttkonsumtionen är det bästa vi kan göra för klimatet

Publicerad: 3 Maj 2013, 08:04

Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att rädda klimatet visar en ny forskningsrapport från Chalmers.


Ämnen i artikeln:

Chalmers

Om vi inte minskar konsumtionen av nötkött riskerar livsmedel 2050 att ta hela utsläppsutrymmet i anspråk skriver tre Chalmers-forskare i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Rapporten ”Scenarier för klimatpåverkan från matkonsumtionen 2050” som publiceras i dag syftar till att undersöka vilka potentialer för utsläppsminskningar som finns för matkonsumtionen i Sverige. Om världen ska nå tvågradersmålet måste utsläppen per person komma ner till omkring 1 ton per person och år till 2050. Idag ger svenskarnas konsumtion upphov till cirka 10 ton koldioxid per person och år enligt Naturvårdsverket.

Dagens klimatpolitik fokuserar främst på vägtransporter och energisystemet men den mat vi äter spelar också en viktig roll skriver forskarna. Utsläppen av växthusgaser skiljer sig mycket mellan olika typer av mat. Nötkött ger totalt upphov till utsläpp motsvarande omkring 26 kg koldioxid per kg kött, kyckling runt 3 kg, och spannmål och baljväxter omkring 0,5 kg per kg tillagad produkt.

I nötboskaps och fårs magar, och i gödselstackar, bildas metangas. Metangasen har större klimatpåverkan än koldioxid. Koldioxidutsläppen från mattransporter och traktorer bidrar också till klimatförändringarna, men för nötkött utgör de bara 10 procent av klimatbelastningen.
Över hälften av de koldioxidutsläpp som svenskarnas konsumtion gav upphov till 2006 kom från kött, i synnerhet nötkött och lamm. Samtidigt stod köttet endast för cirka 3 procent av vårt energiintag.

I det scenario som presenteras i rapporten från Chalmers räknar forskarna med att köttkonsumtionen fortsätter att öka i nästan samma takt som de senaste decennierna. Det innebär 50 procent mer kött 2050, vilket ungefär motsvarar genomsnittsamerikanens konsumtion i dag. Om inga åtgärder för att minska utsläppen görs kommer utsläppen att öka till hela 1,9 ton per person och år 2050. Nästan dubbelt så mycket som vi totalt får släppa ut om vi ska nå tvågradersmålet.

Ska vi få ner utsläppen krävs att tekniska åtgärderna, och en övergång till fossilfria bränslen, kombineras med förändringar av vad vi äter skriver Chalmersforskarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Chalmers

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.