Klimat
”Att sätta hårda mål för 2045 kan vilken fegis som helst”
Publicerad: 7 april 2016, 14:57
Från att främst förknippas med gröna bilar till en av Sveriges mest energiska debattörer inom klimat, transport och migration. Fores vd Mattias Goldmann är mäktigast i Hållbarhetsverige 2016.
Ämnen i artikeln:
PolitikVd:n för den gröna, liberala tankesmedjan blev under fjolåret allra mest uppmärksammad för sina analyser från klimatmötet i Paris och för sina utspel för en fossiloberoende fordonsflotta genom Fores 2030-sekretariat. När Mattias Goldmann nås av beskedet att han toppar listan är han i Kanada, inbjuden för att få kunskap om och ge input till deras kommande klimatarbete.
– Det är en stor ära och en stor förpliktelse att leva upp till. Det ger mig kraft när jag ska tillbringa ännu en natt på tåget för att prata i en kommun eller läsa ännu en rapport innan jag släcker lampan medan romanen jag tänkt läsa samlar damm, säger Mattias Goldmann som också varit aktiv i migrationsdebatten.
– För mig som själv är invandrare och som bott flera år i Afrika och Latinamerika var det viktigt när jag började på Fores att de här frågorna fanns med. Som talesperson för Gröna Bilister förknippades jag till slut bara med gröna bilar och det blev för smalt för att vara kul och för att kunna vara en effektiv opinionsbildare.
Enligt Mattias Goldmann är den bredare helhetsbilden nödvändig för att skapa ett hållbart samhälle.
– Globalt och långsiktigt är det klimatfrågan som avgör vår framtid, kortsiktigt är det hur vi förmår och vill bjuda in människor som flyr hit som avgör vilket land vi är och med vilken självrespekt vi kan se oss i spegeln.
Fjolåret var ett händelserikt år för hållbarhetsfrågorna. Bland ljuspunkterna nämner han luciadagen. Parisavtalet var klubbat och han var rädd för att firandet och jublet skulle ersättas med julledighet och sedan stiltje.
– Då ringde telefonen istället non stop. Branschorganisationer och företag som inte har så mycket grön credd hörde av sig och sa att det här gör skillnad och ville att jag skulle komma och ge råd.
Årets besvikelse var, enligt honom, regeringens skärpta migrationspolitik.
– Det som gett mig ett tråkigt brännmärke i själen var när sex av åtta partier bestämde sig för att vi behöver stänga dörren och få andrum. Aldrig under mina 44 år har jag skämts så mycket över att vara svensk.
Som mäktigast i Hållbarhetsverige känner han sig oftast absolut inte mäktig i sin vardag. Och träffar aldrig någon som gör det.
– Hållbarhetsfrågan är så undflyende. Jag kan träffa en högt uppsatt minister som säger att ”det där avgörs på EU-nivå”, och sedan en EU-kommissionär som säger att ”det är medlemsländerna som till slut avgör” och företagsledare som kan flytta miljarder med pennstreck säger att de sitter i knät på investerarna. Det är dags att vi säger: visst är vi hållbarhetsmäktiga!
Många ger dig epitetet energisk. Varifrån får du din energi?
– Dels tror jag det beror på att jag och Fores har vågat fokusera på några viktiga områden för att kunna vara riktigt relevanta där, då känns det mindre oöverstigligt. Sedan finns signaler som gör att man pallar, som den globala decouplingen (ökad tillväxt och minskade utsläpp, reds anm.) Jag är också så enkel att när någon säger fasen vad bra efter ett föredrag så kan jag leva på det.
Gör du något helt annat som ger dig kraft?
– Jag har en identitet i att jag älskar att tågluffa och kör tisdagstennis, men ärligt talat så kommer jag att missa tennisen den här veckan också. Men i mitt jobb får jag åka på vargsafari och låna häftiga elbilar!
Under 2016 vill Mattias Goldmann att riksdagspartierna drar nytta av den enighet som saknas på flera viktiga områden – den kring målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och den om klimatet, där han väntar på skarpa delmål från miljömålsberedningen.
– Att utgå från det här samförståndet kan återerövra medborgarnas förtroende för politiken. Nu är det upp till bevis. Att sätta hårda mål för 2045 kan vilken fegis som helst, det som är tufft för mig är om man som politiker vågar sätta mål som man själv hinner genomföra.
Martina Frisk