tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Att suga upp toner – praktiska försök #27

Publicerad: 20 oktober 2008, 07:56

Får du tonerläckage i skrivaren kan det verka som en bra idé att bara ta dammsugaren och suga upp de små svarta bergen av färgpulver – men det är det definitivt inte!


Det rinner alltid lite toner på sidorna här och där i en laserskrivare. Har du en läckig tonerkassett kan det bli hela små bergskedjor. Hamnar bergskedjan framför öppnignen där laserstrålen kommer ut kan det bli vita streck i bilden.

Då tar man fram dammsugaren och gör rent inuti printern. Inte! Då har man sönder dammsugaren.

Jag har slutligen förstått varför kopiatorreparatörer har en sån där otäck liten svart dammsugare. Jag trodde först det var för att den skulle få plats i serviceväskan, mern det är det inte. Den är specialbyggd för att inte gå sönder av toner.

Toner är mikro-destruktor nummer 1

Toner består av finmalda plastpartiklar av exempelvis svart plast, eller gul, eller cyan eller magenta. Många tror att det är kolpulver, men det är fel. Det är mikroskopiskt finmald plast. Den fastnar på papperet med elektrostatisk kraft och smälts fast av fusern. Färgpulvret blir till ny, smält plast, helt enkelt, som kletar ned sig bland pappersfibrerna och stelnar.

Kornen är så små att de utan vidare passerar tvärs igenom en dammsugarpåse och in i motorn. Där lägger de sig på alla glidytor och halvsmälts av friktion och motorns värme och motorn låter som om den skulle skära vilken sekund som helst. Den dammsugaren kan du slänga.

Fånga upp pulvret

En dammsugare utan påse är bäst. En påslös dammsugare med ställbart varvtal är bättre. Påslösa dammsugare har ofta löstagbara mikrofilter precis efter dammbehållaren.

Ta en bit filterpapper, sånt där tätt, finluddigt som till exempel sitter inuti påsar för flaskor med fuser-olja eller motsvarande (fläktfilter kanske också kan fungera, eventuellt kaffefilter i flera lager), cirka en millimeter tjockt och lägg det på dammsugarens mikrofilter och se till att det spärrar hela mikrofiltret. Duscha filterpapperet med vatten så det blir kletigt. Dammsugaren ska behöva suga all luft genom ditt fuktiga filter. Motorn pallar lite fukt, det är iallafall mycket bättre än toner. Fukten torkar snabbt efteråt.

Sätt ihop dammsugaren och ställ in den på lägsta varvtal.

Sug upp tonern.

Demontera dammsugaren igen och du ska se att all toner har fastnat i det fuktiga filterpapperet. Släng detta. Tvätta ur dammbehållaren.

Bara kallvatten

Tvätta bara händer, dammsugare och omgivning med kallt vatten. Tar du varmvatten halvsmälter tonern och går inte att få bort.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev