Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Att vara på ett stort universitet är en utmaning men också en möjlighet”

Publicerad: 1 mars 2016, 05:00

Eddi Omrcen, hållbarhetsstrateg på Göteborgs universitet.

Läs Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Eddi Omrcen, hållbarhetsstrateg på Göteborgs universitet.


Eddi Omrcen är hållbarhetsstrateg på Göteborgs universitet och kommer närmast från tjänsten som miljöchef på GU och ansvarade då för universitetets miljöledningssystem. Han är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg och har bland annat arbetat med ekonomi och ledarskap på dåvarande Första Sparbanken och Götaverken Energy. Eddi har även undervisat på Handelshögskolan och Chalmers, främst inom miljöledning, projektledning och intraprenörskap. Har också arbetat på flera forskningsinstitut som Institute for Management of Innovation and Technology (IMIT), Gothenburg Research Institute (GRI) och Arbetsvetenskapliga Kollegiet (AVK).

Vad arbetar du som?

– Jag är hållbarhetstrateg på Göteborgs universitet (GU).

Vad gör en hållbarhetsstrateg på Göteborgs universitet?

– Som hållbarhetsstrateg på GU arbetar jag med strategiska frågor och områden som berör hållbar utveckling. En viktig fråga just nu är hur GU ska förhålla sig till de 17 Sustainable Development Goals (SDG) som FN fastställde i slutet av 2015. Utbildning är ett eget målområde men jag anser att både utbildning och forskning ska bidra till alla SDG:s. GU har sedan 2004 ett ISO 14001 och EMAS registrerat miljöledningssystem och jag tittar nu på möjligheterna att utveckla det till ett ledningssystem för hållbar utveckling. På GU finns 37000 studenter som jag anser vara en mycket viktig part i att driva på hållbarhetsarbetet. Alla fakulteter har sina egna studentgrupper, vilket är en stor resurs. Det jag arbetar med där är att studenterna får stöd och samordning.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Vi har precis avslutat all redovisning och uppföljning från 2015.  Senast tiden har präglats av mycket siffror, statistik och beräkningar. Jag arbetar med att planera för en ny handlingsplan för hållbar utveckling som ska gälla 2017-2019 och möten med ledning och andra intressenter sker löpande. Jag arbetar också med att sprida kunskap från GU:s arbete och för att få det att röra sig blir det självklart en hel del möten både internt och externt.

Vad är det roligaste med att vara hållbarhetsstrateg på GU?

– Variationen av arbetsuppgifter är mycket inspirerande. Att vara på ett stort universitet är en utmaning men också en möjlighet. Jag träffar framstående forskare, engagerade lärare och drivande studenter inom många olika hållbarhetsområden. Att diskutera med dem, att lära av dem och att utveckla något gemensamt är mycket givande.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Att arbeta systematiskt och målinriktat med inte bara miljöfrågor utan hela hållbarhetsområdet är en utmaning, där mina kunskaper och erfarenheter från miljöledningsarbetet kommer väl till användning. En utmaning är att få GU att vara en pådrivare för att utveckla ett hållbart samhälle. Det hoppas jag kan ske genom att få ledningen att vilja utveckla och implementera ett ledningssystem för hållbar utveckling som fokuserar på att arbeta med FNs alla SDG:n och utveckla stödet till lärare och kursansvariga för att integrera hållbar utveckling i all utbildning. Jag vill också engagera våra forskare i att bidra och medverka till att skapa hållbara campus. En annan viktig utmaning i nuläget är hur GU ska bidra till att underlätta eller ge stöd till flyktingar så att de kan komma in i samhället.

Läs även tidigare intervjuer med Båstads kommunchef Katarina Pelin, Stockholms läns landstings hållbarhetschef Charlotta Brask, KTH:s miljöchef Birgitta Westin och IBM:s CSR-ansvarig Susanna Salwen. Läs även om Stena Lines hållbarhetschef Erik Lewenhaupt, Akademiska Hus hållbarhetschef Mia Edofsson och miljöingenjören Jennie Fälth som arbetade för Läkare Utan Gränser i Bangladesh.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.