Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Åtta av nio fiskar redan borta

Publicerad: 9 Juni 2011, 07:15

Utfiskningen i världens hav är ännu värre än man befarat.


Ämnen i artikeln:

FiskeForskningHav

Frågan om utfiskningens omfattning har aktualiserats i dagarna, under den pågående European Fish Week i Frankrike. Sajten Information Is Beautiful har använt siffror ur en tidigare publicerad studie från universitetet i British Columbia i Kanada som underlag till en ny grafisk presentation som tydligt åskådliggör hur Atlantens fiskbestånd har minskat sedan 1900.

Enligt studienfrån universitetet i British Columbia bygger fiskerinäringens mål för begränsning av fisket på fel data och felaktiga mått på hållbara bestånd. De utgår från bara de senaste decennierna, när fisken redan har varit kraftigt reducerad, menar forskarna.
Även om man skulle välja till exempel sjuttiotalets nivåer som mått på hållbara bestånd var världshaven relativt utfiskade redan då, säger forskarna enligt Rapport.

Forskarna jämförde i stället dagens bestånd med hur det såg ut 1900 och fann att åtta niondelar av fiskbestånden är utfiskade. Bara de senaste 50 åren har bestånden minskat med två tredjedelar.

Även om det industriella fisket har ökat kraftigt i vår tid har det pågått länge. Redan på 1640-talet hade till exempel Holland en fiskeflotta på 700 till 800 båtar som fångade 50 000 ton fisk per år.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

FiskeForskningHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.