Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Åtta av tio börsföretag vill prissätta koldioxid

Publicerad: 17 November 2015, 05:00

Pixabay

Sveriges största börsbolag tycker att världens politiker gör för lite i klimatfrågan. Börsjättarna vill även att det ska finnas ett globalt pris på koldioxid, visar SvD Näringslivs enkätundersökning.


Ämnen i artikeln:

Paris

Klimattoppmötet i Paris närmar sig med stormsteg. Klimatfrågan kommer att påverka många aktörer och där bland, svenska företag.

Enligt SvD Näringslivs enkätundersökning, där närmare 30 av Sveriges största börsbolag svarar, tycker endast 11 procent av företagen att våra svenska politiker gör tillräckligt i klimatfrågan. Över 85 procent svarar att den rådande klimatpolitiken i världen är otillräcklig för att bekämpa klimatförändringarna och inte ett enda företag ger politikerna godkänt i klimatfrågan.

Inför de kommande förhandlingarna menar nästan 20 procent av företagen att näringslivet ska ta ledningen i klimatfrågan. Undersökningen visar även att näringslivet förväntar sig resultat innan politikerna lämnar Paris. Över 80 procent av företagen önskar att förhandlingarna leder till ett globalt pris på koldioxid. Där föreslår vissa företag att priserna ska ligga på mellan 870 kronor och drygt 1700 kronor per ton koldioxid.

Majoriteten av företagen vill även att politikerna ska skapa bättre förutsättningar för företag att agera i klimatfrågan samt att det ska finnas tydligare riktlinjer att arbeta utifrån.

Enkäten skickades ut till de 100 största företagen på Stockholmsbörsen.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Paris

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.