Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åtta tips för högre lön

Publicerad: 14 november 2013, 04:40

Löneförhandlingen är för många en obekväm situation där man helst vill undvika en konfrontation med chefen. Här är tipsen som hjälper dig att få lönen du strävar efter.


Att löneförhandla är inte alltid det lättaste då det är många faktorer inblandade – din relation till chefen, företagets ekonomiska situation, dina prestationer och övriga förmåner är alla saker som påverkar din utgångspunkt inför en löneförhandling.

Men en förhandling behöver inte innebära en konfrontation, majoriteten av arbetsgivare förväntar sig att de anställda kommer försöka förhandla upp sina löner och förmåner. Här är åtta tips för hur du bli en bättre förhandlare och får en lön som väl kompenserar för mödan.

1. Förhandla din lön direkt

Bästa tillfället att förhandla din lön är när du börjar på ett nytt jobb. Ändå är det förvånansvärt många som glömmer detta, speciellt nyexaminerade personer som ska in på arbetsmarknaden. Arbetsgivare kommer nästan alltid att erbjuda en lägre lön än vad de egentligen är villiga att betala, försök förhandla upp den innan du tackar ja till en tjänst. Med en högre lön från starten har du ett bättre utgångsläge inför framtida förhandlingar.

2. Var förberedd

Innan du sätter dig i förhandlingsrummet, se till att du har tagit reda på vad du är värd. Frågor du vill veta svaret på är vilken lön som är rimlig för din tjänst, utbildning, erfarenhet och var i landet du jobbar. Hör dig runt i ditt nätverk och bland kollegorna för att få en bättre uppfattning om vilken nivå din lön borde ligga på. Se också till att ta reda på företagets ekonomiska situation så att du vet att en löneförhöjning inte är helt uteslutet.

3. Var kortfattad och kom till poängen

Oavsett hur obekväm du känner dig inför att förhandla, lägg alla korten på bordet direkt för att inte ge arbetsgivaren övertaget. Det finns gott om tid att lägga fram dina argument, så länge du i början är tydlig med vad du vill ha. Att lägga fram flera nya önskemål under förhandlingens gång kommer uppfattas som "mycket vill ha mer" och är sällan uppskattat av den du förhandlar med.

4. Sikta högt

Ge ett högre bud än vad du tror du faktiskt kan få, och ta inte det första erbjudandet arbetsgivaren ger (även om du tycker det är bra) bara för att få avsluta förhandlingen snabbt. Chansen finns, om du är ihärdig och lägger fram starka argument, att du fortfarande kan få den lön du vill ha. Även om arbetsgivaren inte går med på ditt uppskruvade första anbud.

5. Tänk utanför lönelådan

Om du arbetar för ett mindre företag eller är ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att få en löneförhöjning. Men kom ihåg att du även kan förhandla andra förmåner, så som antalet semesterdagar, friskvårdsbidrag, möjligheten att jobba hemifrån, ny utrustning eller bonus. Detta ger dig en chans att kompensera med andra saker för den lön du vill ha.

6. Lämna känslorna utanför

Blanda inte in din privatekonomi i löneförhandlingen, arbetsgivaren kommer inte ta hänsyn till att du till exempel planerar att köpa ett större boende. Lägg undan alla emotionella argument och kom till förhandlingen med data och fakta som visar ditt värde på företaget. Om du ändå får ett blankt nej som svar på ditt löneförslag, håll huvudet kallt och fråga chefen vad du kan göra för att förbättra din prestation fram till nästa förhandling.

7. Var dig själv

Om du frågar runt bland dina kollegor vilken förhandlingsstil som fungerar bäst kommer du få olika svar. Den bästa stilen för dig kommer dock vara den du är bekväm med, att försöka vara aggresiv i förhandlingen kommer bara att fungera om det faktiskt är din stil. Använd den strategi som känns naturlig och bygg dina förhandlingsargument kring den.

8. Gör jobbet innan förhandlingen

För att ha bättre chanser att lyckas i löneförhandlingen måste du se till att den du ska förhandla med lägger märke till dina arbetsprestationer. En viss oskriven lag döpt efter en fiktiv dansk småstad gör att vi sällan vill skryta om våra framgångar, men om du inte gör det kommer förmodligen ingen annan göra det heller. Var ödmjuk, men se till att marknadsföra dig själv när du gör något bra.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.