Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Åtta tips som ger makt

Publicerad: 12 Juni 2013, 22:45

Håll det enkelt och uppmärksamma det lilla. Här är Henrik Fexeus bästa tips för att ta kontroll på arbetsplatsen.


Läs av kroppsspråket
Pass upp för hopknipta läppar

I vissa situationer, till exempel om ett avtal ska skrivas på, kan det vara användbart eller till och med helt avgörande att tolka den andres reaktioner. En varningssignal är att de flesta av oss kniper ihop läpparna en kort stund när vi blir stressade. När du läser igenom ett avtal med någon, studera om han eller hon pressar ihop läpparna vid något tillfälle.

Använd ”och”, inte ”men”

Små ord styr hur meningen uppfattas
Ord som ”och”, ”men” och ”därför” är extremt starka för vår hjärna men vi tänker ofta inte på det.

Ordet ”men” talar emot det som kommer före. Prova att använda ordet ”och” där du normalt sett använder ordet ”men”. Det länkar dessutom ihop två påståenden som inte behöver ha med varandra att göra. Det kan man använda genom att först nämna någit man vet att den andre tycker och att därefter säga det man vill att personen ska hålla med om. Då låter det som en konsekvens av det första som han eller hon redan tycker.

Frågan är-tricket
Styr om samtalsriktningen

Ett annat sätt att styra den andre om man tycker att samtalet bär iväg åt ett håll man inte vill, är att använda frasen ”frågan är”.

”Frågan är inte … utan frågan är…” Avsluta sedan med att fråga något annat. Även det binder ihop två påståenden och styr samtalet dit man vill. Personen känner sig dessutom manad att svara på frågan du ställt.

Spara det bästa till sist
Avslutningen kan användas positivt

Vi börjar ofta med att ge en komplimang och sedan kommer det ett ”men” och ett negativt slut av något slag, till exempel kritik. Att exempelvis få höra att ”du skrev en bra text, men den innehöll en del stavfel” uppfattas som negativt.

Vänd på det i stället så blir personen positivt motiverad. ”Det var en del stavfel men vilken bra text du skrev”. Eftersom känslan man ofta tar med sig är det som sägs på slutet går personen därifrån med en positiv känsla i stället.

Uppmärksamma det lilla
Vinner hjärtat
Stora händelser som när någon får barn, gifter sig eller fyller jämnt uppmärksammas ofta av många. Genom att uppmärksamma de små sakerna, som ingen förväntar sig att någon ska komma ihåg, får du ännu större betydelse hos den personen.

Anstränger man sig att komma ihåg små saker kommer de att älska dig över allt annat och vara beredda att gå genom eld och vatten för dig.

Fingertoppsgesten
Ger dina ord tyngd

Det är också viktigt att tänka på de signaler man skickar ut, och att kroppen och rösten skickar ut samma signaler. Här finns en användbar handposition: Sätt ihop fingertopparna så att händerna bildar en triangel. Den här gesten är extremt auktoritär. Folk med högstatusyrken gör den och vi har kulturellt lärt oss att den betyder att det här är någon som vet vad han eller hon pratar om.

Värj dig mot attacker
Ett avbrott ger dig kontroll

Det finns situationer där det är bra att kunna avbryta och ta kontrollen. När någon har gått i gång och argumenterar eller skäller så att man inte får en syl i vädret är ett bra tips att säga ”förlåt, jag vill bara kolla så att jag förstod vad du sa”. Med den meningen tystnar alla för de vill naturligtvis höra vad du har att komma med. Förmodligen hoppas de lite på att du har missförstått och alla älskar att få sina egna ord upprepade för sig.

Det allra bästa är att du genom att smeka den andres ego lite grann har tagit kontroll över situationen.

Håll det enkelt

Det gör att den andre tror på dig

Krångla inte till det med svåra ord. Ju lättare hjärnan har att ta till sig information, desto mer tror vi på det. Vi tror mer på sådant vi lätt känner igen.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.