Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Attackerna mot Facebook ökar

Publicerad: 3 Mars 2009, 08:17

Senaste veckan utsattes Facebook för fem allvarliga nätattacker. Men grundaren Mark Zuckerberg tänker inte öka skyddet för medlemmarna.


Det populära sociala nätverket Facebook har blivit mål för illasinnade hackers som försöker stjäla uppgifter från de miljontals personer som är medlemmar. Under de senaste sju dagarna har sajten utsatts för fem enskilda säkerhetsproblem, varav en attack  från det lömska viruset Koobface.

– Det har varit en ganska dålig vecka för sociala nätverk, säger Rik Ferguson, senior rådgivare i säkerhetsfrågor vid Trend Micro, till AP.

Vanligtvis handlar attackerna om att tjuven vill komma över personlig information kring medlemmarna som sedan kan säljas vidare. Ofta går attackerna till så att man får kompisförfrågar som spammats ut.

Men attackerna kan också leda till att personens dator blir kapad, varnar säkerhetsexperten. När en Facebookmedlem laddar ner en applikation kan det leda till att en tredje part kan komma åt datorns innehåll. Rik Ferguson framhåller att dessa applikationer än så länge mer är obehagliga än farliga. Men attackerna kan snabbt bli vassare.

– Det är som om de applikationer som vi sett i veckan är bevis på ett koncept, säger han.

Rik Ferguson framhåller att nätverkets policy gällande nedladdning av applikationer måste förändras för att skydda medlemmarna.

Men Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, slår bort alla idéer om att begränsa användandet.

– Vår filosofi är att det är bättre att ha ett öppet system där vem som helst kan deltaga, sa han nyligen i en intervju med Radio 1 Newsbeat.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.