Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Attans – inte Atlantis den här gången heller

Publicerad: 24 februari 2009, 09:30

De stora myterna lämnar oss inte – med modern teknologi kan vad som helst hända.


Var syndafloden en översvämning i Svarta Havet? Låg mänsklighetens vagga i Sverige som göticisterna hävdar? Fanns Edens Lustgård i Iran? Följde ett stort UFO med i svansen bakom kometen Hale-Bopp? Är de stora pyramiderna i Gizeh arrangerade precis som stjärnorna i Plejaderna? För att inte tala om jättefigurerna i Nazca som är signaler till ufonauter. Blah. Och så Atlantis.

Mänskligheten tycks leva vidare genom myter. Myterna har i alla tider blåsts under av särskilda mytälskare, sk mytomaner, och allt eftersom tekniken går framåt, går även mytspridningen framåt. Men den moderna tekniken ger oss också möjligheter att eliminera myter. Mythbusters på Discovery Channel gör ett ganska bra jobb genom att använda modern teknik till att avliva de flesta hushållsmyter.

Här hittar du ”Atlantis”: 31 15′15.53N 24 15′30.53W. Visst är mönstret skapat av människan, men inte av atlantider, utan av fartyg som scannar havsbotten.

Men de stora myterna som existerat i tusentals år verkar vara svårare att bli av med. Atlantis är en av de mest seglivade. Efter att den grekiske filosofen Plato skrev om det har mänskligheten sökt efter resterna av Atlantis i 2000 år. Så kom det sig att Google införde en möjlighet för var och en att se ned på havsbotten genom att publicera havsmätningar i Google Earth. Alltså bottenprofiler som fartyg mätt upp med sidtittande sonar i alla världens hav.

Och genast var det som om Atlantis blivit synligt cirka 960 kilometer utanför Afrikas kust, just precis där Plato hade sagt att det skulle finnas. Ja, eller han har inte preciserat läget något vidare och Atlantis har tidigare ”med säkerhet” lokaliserats på flera ställen i Medelhavet, exempelvis utanför Spaniens kust, vid Kuba (som grekerna givetvis inte ens visste om) och vid Greklands kust. Kanske var det en fd. ö i Medelhavet som sänkts av en stor jordbävning eller något. Grekland är trots allt ett jordbävningsområde.

Visst beskrevs atlantiderna som storväxta och ljushåriga, men sååå storväxta? Se på skalan. ”Vägarna” ligger på minimum 9 kilometers delning.

Nej, i själva verket är ”gatorna” de stråk av icke-data som bildas under mätfartyget. Sidtittande sonar tittar inte rakt ned och därför blir det inget data rakt under fartyget. Det kan uttryckas som en tom korridor, som mytomanen lätt kan få till en bred boulevard. Sådär 800 meter bred. Eftersom fartyget sveper av havsbotten genom att gå fram och tillbaka med jämna avstånd handlar det ”givetvis” om ett regelbundet gatunät.

Och häromdagen störtade ett UFO i Brasilien. Ja, eller det såg ut som en eldboll och det satte eld på skogen. Klart det var ett UFO.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.