Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Attefall: Stoppregelsdebatten bygger på missförstånd

Publicerad: 15 Mars 2013, 11:20

När byggkravsutredningen släpptes upprördes många av att kommuner inte skulle få ställa egna krav på effektivare energianvändning vid nyproduktion. Nu meddelar bostadsminister Stefan Attefall att detta är ett missförstånd.


Stoppregeln i byggkravsutredningen – ett omdiskuterat förslag från utredaren med enhetliga energikrav på upphandlade bostäder – har kritiserats för att dämpa ambitionerna hos föregångskommuner. På Miljöaktuellts konferens Hållbar Upphandling under torsdagen fick Anders Wijkman applåder när han betonade hur viktigt det är att behålla innovationsmomentet i en den stora byggsektorn.

Men bostadsminister Stefan Attefall, som också var på plats, säger till Miljöaktuellt att kritiken mot stoppregeln bygger på ett missförstånd.
– Den här diskussionen bygger på ett missförstånd, förslaget i byggkravsutredningen handlar inte om att sätta ett tak för energisnål teknik utan om att skapa ett gemensamt golv för alla, säger civil-och bostadsministern.

Stefan Attefall menar att det finns stora fördelar att använda samma byggkoncept i flera olika delar av landet och att det i sig inte utgör något hinder för att bygga energisnålt.
– Alla som vill bygga energisnålt ska såklart göra det, säger Stefan Attefall.
Hur kommunerna ska agera är en annan fråga, menar Stefan Attefall men säger att han inte vill hindra kommuner som gör pionjärinsatser för grönt byggande.
– Det ligger ingen motsättning i detta. Det finns mycket kommunerna kan göra redan med dagens lagstiftning, och hur området ska regleras i framtiden beror på en rad faktorer.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.