Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Automaten som betalar dig för gamla prylar

Publicerad: 23 januari 2012, 11:43

Spana in EcoATM – automaten som betalar dig för gamla elektronikprylar.


Ämnen i artikeln:

CleantechÅtervinningGreentech

EcoATM, som visades upp under förra veckans Consumer Electronics Show i Las Vegas, är en avancerad automat som använder elektronisk diagnostik och artificiell intelligens för att snabbt räkna ut värdet på din gamla mobiltelefon eller mp3-spelare, skriver Inhabitat.

Man börjar med att stoppa in sin gadget i automaten, så att den kan ta ett antal bilder för att bedöma det ytliga skicket. Efter det kopplar man in den till någon av alla EcoATM:s kablar, så att automaten kan genomföra olika test för att se hur pass väl din pryl fungerar. När testen är klara betalar automaten ut den summa som den anser att enheten är värd, baserat på vad andra e-recycling-företag skulle ha erbjudit.

När EcoATM:s grundare Bill Bowles testade med en Verizon iPhone 4 under CES, så blev den värderad till 221 dollar. Så mycket får du knappast för en äldre och enklare telefon, men maskinen kommer säkert att erbjuda dig något – samtidigt som du garanteras att den kommer att återvinnas ordentligt.

I dagsläget finns EcoATM-maskiner i Kalifornien, Seattle och amerikanska mellanvästern. Men om konceptet fungerar väl så kommer det säkert att spridas, förhoppningsvis även utanför USA.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.