tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Automatisk granskning hittar energiläckorna

Publicerad: 3 september 2009, 18:48

Mobil värmesökning klarar hela villaområden på en eftermiddag.


Det engelska IR-specialistföretaget Thermascan har byggt HeatSeeker-bilar försedda med värmekameror som skannar av vilket skick isoleringen i olika hus befinner sig.

Bildsystemet, som baseras på flera olika tekniker, används nattetid under uppvärmningssäsongen och fastställer adressen till varje hus och ger ett omdöme om energieffektiviteten, vilket kopplas till en värmebild.

Det här banbrytande systemet är försett med en högupplösande värmekamera, Flir SC620, som kan ta bilder medan bilen rör sig i cirka 15–25 km/h. ”Avgörande för den här tillämpningen är kamerans digitala Firewire-gränssnitt som gör det möjligt att analysera bilderna av husen i realtid”, förklarar systemdesigner Dave Blain. ”Kameran har en detektor på 640 × 480 bildpunkter som ger den höga upplösning vi behöver för att kunna fånga in så mycket detaljer som möjligt. Vi kan undersöka upp till 5000 hus på ett enda kvällsskift”, fortsätter Dave. ”Och i slutänden kategoriseras resultaten automatiskt av systemet utifrån isoleringsbehov”.

Kameran har ett särskilt vidvinkelobjektiv som utnyttjar den högupplösta arrayen maximalt. Kameran har motoriserat fokus och kan fokusera automatiskt eller låta föraren göra det manuellt för att få bästa resultat.

Bilen kör omkring på gatorna under den delen av året då värmen är påslagen. Systemet avgör adressen på varje hus med hjälp av GPS, skapar ett värde på energieffektiviteten och kopplar en IR-bild till denna. När huset är avsökt kommer en grupp energirådgivare till varje hus och visar upp bilden ger husägarna råd om hur de ska kunna minska sina elräkningar och utsläppet av koldioxid.

Heatseeker-bilarna är ute och undersöker hela England. En stad av Leeds storlek kan kartläggas på en månad. En enda bil kan lagra värmedata om flera miljoner hus. Bilarna är också en möjlighet för kommuner och fastighetsägare att få reda på hur alla deras byggnader ser ut energimässigt. Myndigheterna kan kontrollera värmesökarbilarnas framfart via ett webbgränssnitt. Systemet ska användas för att försöka söka av så många som möjligt av Englands 24 miljoner villor, och man anser att ungefär 40% av dem kan få tilläggisolation inmonterad gratis eller till reducerat pris.

När bilen ska ut en kväll får den först uppgifter om sin rutt via e-post. Navigeringssystemet tar GPS-information från 16 satelliter för att minska risken för felaktigheter. Kartinformationen kommer från Navteq och det brittiska kartsystemet Ordnance Survey och man använder LabVIEW för att göra sina bedömningar utifrån termobilden. Kameran tar automatiskt en bild enligt kartpositioner varefter systemet kopplar en gatuadress till bilden. Slutligen kategoriseras huset eller egendomen efter dess isoleringsbehov.

Igen ligger något annat land före Sverige när det gäller service till medborgarna. Hej, Sveriges kommuner! Är ni allvarliga i era avsikter att minska energiförbrukningen? Att minska eldandet för kråkorna? Ska folk behöva betala dyrt för det här även i fortsättningen eller kan den engelska modellen vara något att ta efter?

www.thermascan.co.uk
www.flir.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev