Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Avancerad videoanalys svensk landvinning

Publicerad: 7 augusti 2009, 04:19

Skakiga, suddiga spaningsbilder blir som nystrukna med Uppsala-uppfinning


Skakiga bilder tagna från helikoptrar på bovar som försöker smita från förföljande polisbilar är ett återkommande inslag i amerikansk TV. Bilderna överför fart, fläkt och att det verkligen händer något. Men sådana bilder är tämligen värdelösa när man vill utvinna verklig information, till exempel vid militär spaning, undersökning av skador på kraftledningar, 3D-laserkartering etc.

Videostabilisering: Du ser hur programmet tar konsekutiva bilder och bygger ihop en sammanlagd bild som är stabilare än de enskilda bilderna. En stillbild kan aldrig göra den rörliga bilden rättvia. Se demofilmen (nedan).

Då ska bilderna vara stabila och föremålet man vill undersöka, till exempel en flyende bil, ska hålla sig still mitt i bild och inte fara omkring. Trots gyrostabiliserade kameraplattformar blir bilder tagna från helikopter eller UAV (taktiska obemannade flygfarkoster) skakiga och dåliga, inte minst i det led där gyrostabiliseringen inte verkar.

En bil på motorvägen i skakig upptagning, tv och bildstabiliserad och kontrastförbättrad th.

10.000-tals små förarlösa plan är idag uppe och spanar, både åt försvarsorganisationer och kraftbolag, polis och kustbevakning. I Irak är det fler obemannade plan än plan med pilot igång. Den militära sidan dominerar hittills, men t ex fredsbevarande insatser ökar. Det trista är att det är svårt att landa säkert med skakig bild från kameran, helt bortsett från att spaningsbilderna inte blir särskilt användbara.

Uppsalaföretaget Imint AB (Image Intelligence) har angripit problemet och efterbehandlar videon från kameran till en stabil bild i sin nya programvara IHVERT. Att en bild är suddig gör inte så mycket när man har en hel ström av bilder att jämföra med. Genom att jämföra mellan bilder kam man till och med öka upplösningen utöver den ursprungliga, i realtid, på en vanlig bärbar PC. En flygburen kamera viftar och vibrerar hela tiden, men genom att jämföra bilder kan man skapa en stabiliserad bild, så att man kan läsa bokstäver och se små detaljer. Mosaicking innebär att man lagrar på sig strömmande bilder och bygger upp en sammansatt bild av dem. En interlacad bild (flätad) kan ge oskärpa om motivet hunnit röra sig mellan halvbilderna. Det kan också elimineras på ett intelligent sätt.

Kontrastförbättring. Resultatet är kanske uppenbart?

– Om man till exempel vill läsa ett registreringsnummer på en bil, så slår man bara på upplösningshöjande funktionen istället för att flyga närmare. Då ökar upplösningen i takt med att man får in fler bilder, säger Harald Klomp, VD för Imint.

Imint AB startades 2007 baserad på patentsökt forskning från Uppsala Universitet. Imint fick nyligen ett tillskott på 1,2 miljoner kronor från Vinnova för vidareutveckling av automatiserad bildanalys och en biljett till det nationella flygtekniska forskningsprogrammet NFFP. Men det behövs samarbetsparter för att visa på utvecklingen också. Därför har Cybareo, en svensk leverantör av obemannade helikoptrar för flygspaning (http://teknik360.idg.se/2.8229/1.193994/cybaero-inbjod-till-hjarnsmalta) blivit återförsäljare av IHVERT. Cybaero vill kunna erbjuda sina flygspaningskunder en helhetslösning där bildstabilisering är en viktig del.

Cybaeros förarlösa helikopter Vantage är utmärkt för flygspaning

Det här kan vara roligt för en liten utvald grupp inom underrättelseindustrin, men tänk vad det kommer att innebära när algoritmen licensieras till konsumentkameratillverkarna: Vifta med kameran så får du en skarpare bild!

Detaljer om IHVERT

Programmet hanterar video från ett antal olika kameror och filtyper, allt från HDTV till USB-kameror, DVD- och BluRay-skivor och diverse videofilformat.

Programmet gör följande förbättringar: bildstabilisering, minskning av rörelseoskärpa, de-interlacing, upplösningsökning, kontrastökning (eliminerar damm, dis och dimma) och mosaicking, alltså sammansättning av flera bilder till en.

Videon som kommer ut är av samma format som den som levererades, men med bättre kvalitet. Dessutom kan video levereras med högre upplösning än den inkommande.

Här behövs de-interlacing (avflätning)

Läs mer

Stillbilder kan aldrig återge resultaten av en rörlig film. Se istället demovideon på www.imint.aero/News/New-videio-presentation-of-Ihvert.html
Imint hittar du på: http://www.imint.aero
Cybaero hittar du på: http://www.cybaero.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.