Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Även Litauen kritiserar Nord Stream

Publicerad: 11 juni 2009, 08:39

Tidigare har Sverige, Polen och Tyskland kritiserat gasledningsprojektet genom Östersjön, nu säger även Litauens miljödepartement att miljökonsekvensbeskrivningen är otillräcklig.


Ämnen i artikeln:

NaturgasÖstersjön

I ett officiellt uttalande kritiserar det litauiska miljödepartementet miljökonsekvensbeskrivningen för den planerade naturgasledningen Nord Stream som ska dras på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland.
”Det finns anledning att betvivla objektiviteten och oberoendet hos miljökosekvensbeskrivningen,” skriver departementet på sin webbplats enligt The Guardian.

Bland annat kritiserar departementet bristen på detaljer i beskrivningen och att den inte tar hänsyn till föroreningar som orsakas av själva bygget. Dessutom nämns inte risken för kontakt med ammunition från andra världskriget som finns på många ställen på Östersjöns botten. Rapporten saknar enligt miljödepartementet helt uppgifter om ammunition på bottnarna inom Rysslands territorium och ekonomiska zon.
Vidare är det litauiska departementet missnöjt med att bygget riskerar störa både landets fiske och det planerade bygget av en elledning till Sverige.

Vad som också saknas i miljökonsekvensbeskrivningen, säger departementet, är en utvärdering av och jämförelse med de landbaserad laternativ som har diskuterats. Departementet anser enligt The Guardian att en sträckning via de baltiska staterna och Polen bör övervägas i stället för på havsbotten.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

NaturgasÖstersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.