Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avfall Sverige: Inför en klimatavgift på plast

Publicerad: 7 november 2018, 12:46

Foto: SLT-A58/ Pxhere

I en ny rapport som Avfall Sverige gjort tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet föreslås en klimatavgift på plast riktad mot producenter.


I en ny undersökning föreslår Avfall Sverige en ny klimatavgift på plast.  En sådan klimatavgift skulle enligt Avfall Sverige göra att kostnaden för plastavfallet tas från producenterna av plasten vilket på sikt skulle minska användningen av plastmaterial. Avfall Sverige konstaterar i undersökningen att det kommer att vara omöjligt att få en fossilfri avfallsförbränning så länge det tillverkas produkter av plast. En fossilfri avfallsförbränning är dock en förutsättning för att Sverige ska kunna nå riksdagens beslut om netto noll-utsläpp av växthusgaser år 2045.
“Klimatansvaret måste tas uppströms, det vill säga av producenterna. Det är de som sätter plasten på marknaden som är betalningsansvariga för den miljöpåverkan deras produkter har. De måste ta det ansvaret”, säger Weine Wiqvist,vd på Avfall Sverige, i en kommentar.

Undersökningen har gjorts i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet för att undersöka olika vägar att nå en fossilfri avfallsförbränning. Enligt studien finns det fyra alternativa vägar att gå. En väg är att fossil plast fasas ut genom förbud, en annan är att kräva materialåtervinning av all fossil plast. Ytterligare ett alternativ är att exportera allt osorterat restavfall till andra länder. Den väg som Avfall Sverige tycker är rimligast är att införa en klimatavgift på försäljning av fossil plast.

Läs “Hur når vi en fossilfri avfallsförbränning – en scenarioanalys”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.