Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avhopp urvattnar toppmöte om Östersjön

Publicerad: 10 mars 2011, 09:07

Igår inledde Helsingforskommissionen sitt toppmöte om Östersjön – utan miljöministrar. Den dåliga närvaron skickar ut fel signaler, skriver Världsnaturfonden.

Ämnen i artikeln:

Östersjön

Helsingforskommissionen (HELCOM) behöver politisk uppbackning för att fortsätta arbetet med att minska avloppsutsläpp och förbättra vattenreningsverk runt Östersjön. Men för några dagar sedan hoppade Andreas Carlgren av det planerade toppmötet i Helsingfors – och med honom alla andra uppbokade ministrar.

– Om och om igen har vi hört ministrarna runt Östersjön tala om vikten av HELCOMs aktionsplan för Östersjön, men bristen på genomförande visar med stor tydlighet att ett starkare ledarskap är nödvändigt, säger WWFs programchef Åsa Andersson, som oroas över den svenske miljöministerns frånvaro.

För fyra år sedan lanserade länderna med pompa och ståt ett program för att rädda Östersjön till år 2021. Men nu tycks den politiska glöden ha svalnat. Trots att Sverige sitter som ordförande i kommissionen. WWF uppmanar därför ministrarna att ge arbetet den politiska prioritet som krävs.

Tre företrädare från det svenska miljödepartementet kommer att vara med på mötet – bland dem statssekreterare Åsa-Britt Karlsson.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev