Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avinvestera, dumpstra och vithetsnorm…här är nyorden med hållbarhetskoppling

Publicerad: 28 december 2015, 08:38

Läs om hållbarhetsorden som nu tagit sig in i svenska språket på allvar.


Ämnen i artikeln:

Kollaborativ ekonomi

Vad heter det egentligen när banker, universitet och andra aktörer fasar ut sina fossila eller moraliskt tveksamma aktieinnehav? Idag släpptes nyordslistan över de ord som anses ha tagit sig in i det svenska språkbruket på allvar under året och enligt den är svaret: avinvestera. Enligt Språkrådet, som släpper listan ihop med Språktidningen, är definitionen att ”göra sig av med en tidigare gjord investering, ofta av etiska eller politiska skäl”. Det står även att divestera används.

Ett annat hållbarhetsord på listan som kanske redan känns vedertaget för de invigda är delningsekonomi. Definitionen lyder: ”system där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem, till exempel i form av bilpooler eller nätverk för att byta bostäder under kortare perioder.” Det står att även kollaborativ ekonomi, delandets ekonomi, delandeekonomi och tillgänglighetsekonomi förekommer.

Att dumpstra, det vill säga att söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat, anses också ha tagit sig in i det svenska språkbruket under det gångna året.

Ett till miljöord är naturvin. Det är ett ”vin som tillverkas med så liten inverkan som möjligt, till exempel med obesprutade druvor och naturlig vildjäst och utan tillsatser och filtrering”.

Flera ord på listan har också kopplingen till de sociala aspekterna av hållbarhet. Ett sådant ord är vithetsnorm, som innebär en norm som utgår från att vit hudfärg är det normala.

Den här artikeln gjordes inte genom robotjournalistik, är inte mansplaining, ska ej läsas via rattsurfning och kommer tyvärr inte nå nyhetsundvikarna. Undrar du vad de här orden betyder? Var inte obror nu, utan läs hela nyordslistan här (pdf).

Och läs Miljöaktuellts artikel om fjolårets miljö-nyord.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Kollaborativ ekonomi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.