Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avsaltar vatten med sol och trimmad polystyren

Publicerad: 21 december 2009, 10:47

Glöm omvänd osmos och destillation. Det här företaget avsaltar vatten med hjälp av solen och en låda av styrenplast.


Med bara 25 procent av den normala energiåtgången avsaltar kanadensiska Saltworks Technologies vatten, hävdar företaget. Istället för traditionella metoder bygger företagets teknik på att jonerna i saltet, till huvuddelen bestående av natriumklorid, tenderar att röra sig mot högre saltkoncentrationer. Om tekniken kan skalas upp öppnar den möjligheter för billigare och renare produktion av dricksvatten, skriver MIT Technology Review.

– Vi har tagit det från en skrivbordsprototyp till en fullt fungerande pilotanläggning för havsvatten. Anläggningen fungerar nu med riktigt havsvatten och vi är i slutfasen av att utöka kapaciteten till 1.000 liter vatten om dagen, säger innovatören Ben Sparrow som startade Saltworks Technologies förra året, till Technology Review.

Saltworks process inleds med att höja salthalten i bräckt vatten från 3,5 procent till minst 18 procent. Processen sker antingen genom att vattnet duschas ut i en grund damm som sedan utsätts för solstrålning och avdunstning eller genom att vattnet värms med hjälp av överskottsvärme från närliggande industri. Därefter pumpas vattnet under lågt tryck in i själva avsaltningsenheten. Samtidigt pumpas tre strålar bestående av vanligt saltvatten in.

I enheten, i prototypstadiet stor som en mikrovågsugn, ansluts två av saltvattenstrålarna till den högkoncentrede strålen med hjälp av bryggor tillverkade av polystyren som behandlats för att attrahera specifika joner. Positiva joner, främst natrium, och negativa joner, främst klorid, dras med hjälp av diffusion från den högkoncentrerade strålen till de lågkoncentrerade.

En brygga har behandlats för att bara släppa igenom postivt laddade joner medan en annan brygga bara släpper igenom negativt laddade joner. Gemensamt för bryggorna är att de låter andra ämnen, exempelvis magnesium och kalcium, passera bryggorna. Följden är att alla negativt laddade joner rör sig i en riktning och alla positivt laddade joner rör sig i motsatt riktning.

När de två lågkoncentrerade strålarna med sina respektive överskott av laddningar möter den högkoncentrerade strålen ”rensas” den på natriumklorid tack vare de ”felladdade” strålarnas strävan att återfå balans. Enligt Saltworks är allt som sedan krävs klorering eller belysning med ultraviolett ljus för att vattnet ska vara drickbart.

Tack vare att processen bygger på lågt tryck kan anläggningar göras billiga med ledningar av lätt plast istället för rostfritt stål. Likaså är de jonkänsliga kemikalierna som används i bryggorna billiga och lättillgängliga.

– Nästa steg är att engagera industrin och potentiella kunder för att få tekniken ut på fältet, säger Joshua Zoshi, medgrundare till företaget, till Technology Review.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.