fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avslöjande bok om Kemikalieinspektionens arbete

Publicerad: 5 februari 2014, 11:22

I en ny bok berättar Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör på Kemikalieinspektionen om svenska myndigheters och politikers ovilja att lyfta problemet med gifter i vår miljö.

Ämnen i artikeln:

KemikalieinspektionenSvdGifterMiljögifter

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Kemikalieinspektionens tidigare generaldirektör Ethel Forsberg om hur hennes negativa upplevelser under tiden på myndigheten fick henne att skriva boken ”Makt, plast, gift och våra barn”.
Forsberg berättar i SvD att hon blev bestört över politikernas naivitet och kemiindustrins mörkläggning.

I sin bok pekar hon ut barn som en grupp som är särskilt utsatt för gifter. Små barn får i sig högre koncentrationer av farliga kemikalier eftersom de äter och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt. De har också för vana att smaka på saker och leka på plastgolv och ytor som är behandlade med kemikalier. Dessutom gör hormonsystemets utveckling att barn är extra känsliga.
Trots detta är lagstiftningen skriven ur de vuxnas perspektiv menar Ethel Forsberg som tror att kemiindustrins ekonomiska tillväxt är ett av skälen till den otillräckliga lagstiftningen.

För att konsumenter själva ska kunna ta ställning till olika produkter måste kemikalieindustrin också tvingas redovisa vad som finns i deras produkter menar Ethel Forsberg.

I en krönika i samma tidning kommenterar skribenten Henrik Ennart intervjun med Ethel Forsberg. Ennarts slutsats är att öppenhet och informationsspridning fyller en viktig funktion i ett demokratiskt samhälle.
”En värld där gränsvärden avgörs av experter i slutna sammanträdesrum och där den vanligaste tanken inte är att skydda människor mot tänkbara hot, utan att skydda bra produkter mot orättvisa anklagelser.” skriver Ennart.

I dag är Ethel Forsberg samhällsbyggnadsdirektör vid Region Gotland.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev