söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avslöjande: Obama kommer att höja USA:s utsläppsmål

Publicerad: 14 december 2009, 11:16

Obama har fått stöd av senaten. Enligt insatta källor kommer den amerikanska presidenten på torsdag att höja utsläppsmålen för landet.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Med största sannolikhet kommer Usa kommer att höja sitt bud inför slutet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn.
– Jag vet att Obama tycks ha lyckats snyta till sig ett senatsstöd på en utsläppsminskning på 20 procent till år 2020 och 40-45 procent till år 2030, säger Johan Rockström, professor och vd på Stockholm Environment Institut. En ökning från 17 till 20 procent är inte mycket, men han kommer i alla fall med något. Informationen kommer från goda källor.

USA:s bud har tidigare legat på 17 procent jämfört med 2005 års nivåer, vilket är omräknat skulle vara en 4 procentig utsläppsminskning jämfört med 1990 års nivåer. En höjning från USA:s sida är självklart efterlängtad. Men frågan är förstås om det räcker för att till exempel EU ska vara nöjda och höja sitt bud som idag ligger på 20 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer.

Psst, du vet väl om att du missar massor med fördjupning och långläsning om du inte har Miljöaktuellt magasin. Teckna din prenumeration här!

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev