Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Avslöjande: Omfattande illegal handel med utrotningshotade arter i Sverige

Publicerad: 16 Juni 2011, 07:05

Få fall av handel med utrotningshotade djur upptäcks i Sverige. Mörkertalet är stort och Miljöaktuellt kan avslöja att illegal försäljning pågår öppet på svenska internetsidor. Under två veckors tid hittade vi 44 misstänkta annonser


Enligt den svenska statistiken är antalet upptäckta artskyddsbrott i Sverige få. Under 2009 gjordes exempelvis bara 76 beslag av hotade djur- och växtarter.

Miljöaktuellt granskade under två veckor de svenska annonssajterna Allaannonser och Tradera. Den förstnämnda är en paraplysajt där annonser från bland annat Blocket, Eniro och Got 2 get ingår.

Under denna tid hittade vi tolv annonser för a-listade djur, där ägaren inte uppgav tillstånd för försäljningen. Bland dem fanns uppstoppad ormvråk, uppstoppad sparvhök, grekisk landsköldpadda, moluckkakaduor, gulhuvad amazon och hyacintaror.

På sajterna såldes även en stor del b-listade arter. Vi hittade tolv annonser för ryska stäppsköldpaddor och 20 för b-listade papegojor. I annonserna framgick inte att djuren var lagligt förvärvade.

– Att försäljningen pågår på internet är ett tydligt tecken på att vi inte hinner med vår tillsyn. Folk känner sig tydligen så trygga att de kan annonsera öppet, säger Andrea Ljung, veterinäransvarig för Cites-frågor på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Läs hela artikeln i Miljöaktuellt nr 5 som är ute nu. 

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.