Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avslöjande: Skolan brister i miljöundervisning

Publicerad: 28 september 2010, 06:52

Trots krav i läroplanen saknas undervisning i miljö och klimat i många svenska grundskolor.


Det är UR:s program Skolministeriet som avslöjar att det finns stora skillnader i kvalitet över landet i grundskolans arbete med klimat- och miljöundervisning. Enligt läroplanen ska skolorna erbjdua ett miljöperspektiv, men enligt den enkätundersökning som UR:s Skolministeriet låtit göra svarade 9 av 10 rektorer att de visserligen tyckte att klimatfrågan var viktig, men samtidigt säger 4 av 10 att de bara har mellan noll och tio undervisningstimmar om miljö per termin och barn.

SR Ekot har frågat Ellen Almers som är forskare vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping om hur mycket man lär sig av endast 10 timmar per terming.
– Det är alldeles för lite. Det bör vara något som är integrerat i undervisningen, och att det dessutom finns specifika inslag som verkligen utreder miljöfrågorna.

Enkäten
från UR:s Skolministeriet skickades ut över hela landet – 235 rektorer i 113 kommuner svaradet, vilket motsvarar 40 procent av landets kommuner.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.