Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Avtal för lånecyklar i Stockholm löper ut efter 13 år

Publicerad: 26 oktober 2018, 08:38

Foto: Clear Channel

Stockholms Stad pausar avtalet med företaget Clear Channel, som hanterat stadens lånecykelsystem i 13 år.


Tidigare i veckan kom beskedet att Stockholms stads lånecykelsystem, som varit i drift under 13 år, kommer att pausas nästa säsong.
– Vår ambition är att upphandla ett nytt system med elcyklar som fungerar långt ut i förorterna. Den upphandlingen har överklagats i flera led och vi har hamnat i en situation där vi måste börja om från början. Det finns ingen möjlighet att ha cyklar på plats nästa år, då våra jurister anser att det inte går att utan upphandling förlänga avtalet för dagens leverantör en gång till, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), till Aktuell Hållbarhet.

Clear Channel, den nuvarande leverantören som i våras fick avtalet förlängt för en säsong till, protesterar nu högljutt och har startat en namninsamling på nätet som tickar på med en jämn ström av underskrifter. De har dessutom lagt ut Daniel Helldéns e-postadress på hemsidan och uppmanat Stockholmare att höra av sig.
– Det tog bara två och en halv timme, sedan hörde Daniel av sig till oss och berättade att hans e-post kraschat av trycket, säger David Klagsbrun, PR- och kommunikationsansvarig på Clear Channel, till Aktuell Hållbarhet.
– Hela den här processen med överklagande gäller ett nytt bolag och ett helt nytt system, därför känns det ohederligt av Clear Channel att uppmana till protester utan att ge hela bilden, säger Daniel Helldén.

Clear Channel har i år slagit rekord med 700 000 cykellån. Samtidigt har konkurrenter etablerat sig med så kallade flytande system där cykeln kan lämnas var som helst, ett system som inte behöver tillstånd av staden.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.