Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Back to basics ger ännu grönare datorhallar

Publicerad: 3 december 2009, 05:50

Skippa växelströmmen. Vinn ytterligare några procent i datorhallen.


Att ingen har tänkt på det förut??

Orkar du läsa ytterligare ett reportage om gröna datorhallar?

Det är dags för lite nytänkande i datorhallen, och en produkt som faktiskt går att köpa, och dessutom en svensk, naturligtvis.

Direkt när nätspänningen kommer in i en dators nätaggregat, likriktas den i en helt vanlig likriktarbrygga och silas i elektrolytkondensatorer. Det innebär att den blir till likspänning. Denna spänning switchas sedan ned till de behövliga 5 och 12 volten.

Varför var det tvunget att vara växelspänning från början då? Det är bara vår konvention att alltid distribuera växelspänning som står ivägen. Nackaföretaget Netpower Labs har tagit nacksving på Tesla och knuffat fram Edison istället, i sin nya serie UPS-er som lämnar likspänning ut istället för växelspänning.

Prinsipskisserna visar dagens metod underst, med en onödig växelriktare och därpå följande likriktare i datorns nätaggregat. Den övre likspänningsprincipen är betydligt enklare, eller hur?

Genom att helt enkelt strunta i växelriktaren som riktar om batterispänningen i UPS-en till 230 volt växelspänning och istället släppa ut batterispänningen till servrarna direkt kan man bli av med verkningsgradsförlusten som växelriktaren innebär och öka UPS-ens verkningsgrad från gängse 89% till 98%. Verkningsgraden på dagens UPS-er är redan väldigt hög, men att bara kliva upp nio procentenheter kan betyda massor av pengar och minskade värme- och CO2-utsläpp om det strömmar igenom 1-2 megawatt dag och natt.

Vad tycker servrarna då? Det spelar dem ingen roll, faktiskt. Visst, det blir fortfarande 1,4 volts spänningsfall i likriktarbryggan i nätaggregatet, som genererar en del värme, men det är i sin ordning. Förhoppningsvis kan framtida servermodeller utrustas med nätaggregat utan likriktarbrygga och med betydligt krympta silkondensatorer, ungefär som många bladservrar idag som matas från ett gemensamt nätaggregat, så att även förlusterna i likriktarbryggan, och de värmekänsliga kondensatorerna kan elimineras.

Produkten finns att köpa och kan desutom bygas ut med moduler i olika effektsteg allt eftersom behovet ökar, för att man alltid ska få ut maximal verkningsgrad och inte ha onödigt biffiga komponenter.

En annan fördel är den minskade mängden hårdvara i UPS-en. Växelriktare är inga billiga grejor och de kan faktiskt gå sönder. Eliminerar man dem kan serviceintervallen förlängas betydligt.

Systemet provas redan i Sverige, bland annat av datorhallsbyggaren Coromatic som har en provanläggning i Värmland. Där har en serie helt vanliga standardservrar fått gå på likspänning i åtta månader, utan att man märkt några negativa bieffekter. Den höga verkningsgraden infriades dock.

Titta in hos Netpower på www.netpower.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.