tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Både Ericsson och Huawei vill bygga åt Teliasonera

Publicerad: 15 januari 2009, 11:47

Både Ericsson och kinesiska Huawei står på startlinjen när Teliasonera drar igång första etappen i sin lte-utbyggnad. Teliasoneras mobilchef Erik Hallberg vill inte uttala sig om en av de två kommer att få sköta resten av utbyggnaden.


Ericsson får leverera Teliasoneras lte-nät i Stockholm. Och den kinesiska utmanaren Huawei får ta hand om Teliasoneras lte-utbyggnad i Oslo.

På pappret ser det ut som Teliasonera vill testa de båda konkurrenterna mot varandra inför den stora lte-utbyggnad som Teliasonera planerar i Sverige och Norge.

– Vi börjar i Stockholm och Oslo och tar med oss erfarenheterna därifrån inför nästa steg av utbyggnaden. Jag tror att vi kommer att lära oss mycket som vi kan ta med oss under den fortsatta lte-utrullningen, säger Erik Hallberg.

Erik Hallberg påpekar själv att Teliasonera har en lång tradition av samarbete med Ericsson på den svenska mobilmarknaden. Mer överraskande är kinesiska Huaweis prestigeinbrytning på nordiska marknaden.

– Vi har gjort en noggrann utvärdering och funnit att vi vill gå vidare med båda de här leverantörerna, säger han.

Erik Hallberg vill dock inte kommentera om planen är att välja en huvudleverantörer för den fortsatta lite-utbyggnaden i Sverige och Norge eller om bolaget planerar att arbeta med flera leverantörer parallellt.

Teliasonera räknar med att lansera de första lte-tjänsterna någon gång under 2010. Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight, säger till IDG News att han bedömer att de första lte-tjänsterna dyker upp i slutet av 2010.

I början är det donglar och inbyggda kretsar i bärbara datorer som gäller, sedan dröjer det mellan sex och 12 månader innan första telefonerna dyker upp.

– I realiteten dröjer det till 2011 innan de första telefonerna dyker upp, säger Geoff Blaber.

Artikeln kommer från Computer Sweden

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev