Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bakterien som räddar din ärtsoppa

Publicerad: 8 Oktober 2010, 07:35

Livsmedelsproducenter ställer kemikalierna på hyllan efter att ha hittat en bakterie som håller ärtodlingarna friska.


En ny bakterieprodukt har efter många om och men slutligen godkänts av den svenska Kemikalieinspektionen. Tydligen har testerna varit krångliga och omfattande – eftersom kemisk bekämpning är mycket mer vanlig är biologisk.

Det är nu dock klart att
Cedress får användas som bekämpningsmedel vid ärtodling.

Miljövinsterna med att
ersätta kemikalier med en bakterie är flera. Bland annat så sker inget läckage till vattendrag, arbetsmiljön för de svenska bönderna blir bättre, skördarna blir större och friskare och grödorna bygger inte upp någon resistens mot bakterien – något som dock är vanligt när kemikalier används.

Enligt pressmeddelandet från Formas, som finansierat forskningen bakom bakterien, är livsmedelsproducenten Finus intresserade och Lantmännen kommer genast att påbörja en internationell lansering.

Läs mer i Formas senaste nyhetsbrev

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.