Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bakterierna som avsaltar ditt vatten

Publicerad: 25 Augusti 2009, 05:25

Här är bakterierna som fixar friskt vatten. De kan jobb i en bränslecell nära dig och tar bort drygt 90 procent av saltet i vatten.


Att avsalta vatten med hjälp elektrodialys är energikrävande. Men en effektivare metod med en bränslecell driven av bakterier testas framgångsrikt vid Pennsylvania State University där mellan 88 och 94 procent av saltet i vatten har avlägsnats vid tester, skriver New Scientist.

– Vi ville bara visa att det var möjligt. Vi hoppas på mer forskning och att det leder till en kommersiell teknik, säger Bruce Logan, elektroingenjör på universitetet där systemet för avsaltning utvecklats, till New Scientist.

Avsaltningsmetoden är i sak traditionell elektrodialys men den externa energikällan ersatt av en mikrobiell bränslecell. Avsaltningsprocessen drivs av de laddningar protonerna och elektronerna som skapas då bakterierna metaboliserar näringsämnen, i det aktuella fallet acetat.

Upp till 94 procent av saltet i varierande lösningar, varav en motsvarade havsvatten, avlägsnades vid testerna. Vattnet skulle fortfarande smaka salt men Bruce Logan menar att metoden kan förbättras och hävdar dessutom att brackvatten med sin lägre salthalt skulle kunna bli drickbart av metoden. Metoden föreslås också kunna användas för att rena havsvatten i ett första steg. Traditionella metoder för slutgilgit rening skulle då bli mer ekonomiska, menar Logan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.