tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ban Ki-moon kastar in Kyoto-handuken

Publicerad: 31 januari 2011, 10:20

FN:s generalsekreterare har gjort klimatpolitiken till sitt signum. Men efter misslyckandet i Köpenhamn trappar han nu ned sitt engagemang, rapporterar the Guardian.

Ämnen i artikeln:

Kyotoprotokollet

Bai Ki-moon har enligt källor inom FN dragit slutsatsen av det misslyckade Köpenhamnsmötet och tror inte längre att världens ledare kommer att få ihop ett avtal inom de närmaste fem åren. Han kommer därför inte engagera sig lika hårt inför det nästa toppmötet i Durban i december.

– Det är uppenbart att det inte kommer att bli något sammanhållande klimatavtal inom den närmaste tiden, säger Robert Orr, en av Bai Ki-moons närmaste rådgivare, till the Guardian.

– Bai Ki-moon kommer att fortsätta uppmuntra världens ledare att förbättra sitt klimatarbete. Förhandlingarna är viktiga – men det kommer att bli mera fokus på åtgärder, säger en annan FN-tjänsteman.

Enligt samma källor tror nu Bai Ki-moon mer på idén att mobilisera det finansiella kapitalet för investeringar i u-länderna än på att övertyga politiska ledare om att reducera sina utsläpp av växthusgaser.

Bai Ki-moons stab av klimatrådgivare som växt till tolv medarbetare före Köpenhamnsmötet har idag krympt till fem personer.

Bai Ki-moon kommer istället att lägga ned mera jobb på miljö- och hållbarhetsarbetet i stort. Där kommer uppföljningskonferensen till Rio-mötet år 2012 att vara en viktig pusselbit.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev