fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bananas: Så tycker Åsa Domeij om bananskandalen

Publicerad: 26 december 2009, 05:02

På fredag är det premiär för bananskandalfilmen om Dole – Bananas. Vi ringde upp Åsa Domeij som idag är miljöchef på Axfood, en stor kund till Dole, för att få hennes syn på historien.

Ämnen i artikeln:

Åsa DomeijAxfoodBekämpningsmedelJordbrukGifterMiljögifter

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Filmen Bananas är förmodligen årets mest kontroversiella svenska film – och imorgon fredag är det dags för premiär. Filmen handlar om frukt- och grönsaksjätten Doles användning av illegala bekämpningsmedel i Nicaragua och har gjort att Dole stämt filmens skapare Fredrik Gertten, som i sin tur stämt Dole tillbaka.

En av Doles största kunder i Sverige är matjätten Axfood där Miljöpartiets före detta språkrör, Åsa Domeij idag är miljöchef.

Hur ser du på den här bananhistorien?
– Jag har tyvärr inte kunnat se filmen än, men vår informationschef har beställt den och förhoppningsvis får jag se den i eftermiddag.

Vad kommer ni vidta för åtgärder? Påverkar det här er relation med leverantören Dole?
– Vi har bokat ett möte med Dole för att prata om de här sakerna. Vi vet inte exakt vilka frågor vi kommer att ställa, då vi inte sett filmen än. Men filmen kan ge ge upphov till en rad frågor.

Hamburgerkedjan Max har redan bestämt sig för att sluta sälja Doles fruktsallad, men ni fattar inte några sådana beslut?
– Nej, det tycker vi är lite förhastat. Om det kommer fram påståenden om en leverantör vill vi alltid utreda dessa. Vi gör sociala revisioner hos alla våra leverantörer och hos Dole har vi till exempel gjort inspektioner på deras plantager i Costa Rica. Vi vill inte bara byta leverantör till en som vi inte har någon kontroll på. Dessutom så säger Max bara att de slutat sälja Doles fruktsallad som har Doles märke på sig, men hur är det med de andra grönsakerna i hamburgarna?

Vad har Dole sagt då ni tagit upp den här frågan?
– Till oss hävdar Dole bestämt att man inte använt det här bekämpningsmedlet sedan det förbjöds 1980. Och att medlet användes allmänt bland alla bananföretag före 1980.

Bananer är en tropisk frukt som måste fraktas över halva jordklotet i kylar för att inte ruttna. Tycker du som gammal miljöaktivist att det är en hållbar hantering?
– Just banantransporterna är inte så farliga som man kan tro då de sker med båt, och inte med flyg. Själv köper jag bara ekologiska bananer, ekologiskt kaffe och ekologiska ägg. Bananerna vill jag ha ekologiska då det är väldgigt mycket besprutning på konventionella bananplantager, vilket i sin tur är ett arbetsmiljöproblem för bananarbetarna.

Har Dole ekologiska bananer?

– Visst, alla stora bananleverantörer säljer ekologiska bananer. Och i Axfoods alla butiker ska det alltid finnas ekologiska bananer.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev