torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bara tråkmånsar som uppdaterar Wikipedia?

Publicerad: 5 januari 2009, 10:04

En studie har visat att de som bidrar till Wikipedia inte är utåtriktade och trevliga. Med rätta, kanske?


En israelisk studie har visat att de som vårdar Wikipedia är tvära och sura och inte accepterar nya idéer. Eller, så hårddrar New Scientist saken iallafall. En grupp psykologer undersökte 69 Wikipedia-skribenter och 70 studenter i samma åldersgrupp som referens, där båda grupperna använde Internet ungefär lika mycket. De fick ett frågeformulär där de fick ange om de trivdes bäst i verkliga världen eller på Internet och sedan fick de svara på frågor om sin öppenhet för nya intryck, medvetenhet, utåtriktning, trevlighet och fallenhet för neuroser.

Det kanske inte kom som någon överraskning för forskargruppen att Wikipedia-skribenterna trivdes bäst på Internet. Sen begår gruppen ett misstag när de förvånas över att ”även om Wikipedia grundas på öppenhet och en gemensam insamling av kunskaper så fick [wikipedia-skribenterna] låga poäng för öppenhet och trevlighet”. Och sen följer vad undertecknad antar är vidareutvecklingar av det första missförståndet, när chefsforskaren Yair Amichai-Hamburger fortsätter: ”Wikipedia visar på ett sätt hela andan bakom Internet. Människor bidrar utan någon ekonomisk belöning.” Han antar att de snarare än att bidra för allas bästa istället deltar för att de kämpar med att i övrigt uttrycka sig i sociala situationer i verkliga livet. ”De kompenserar. Detta är deras sätt att göra sin röst hörd i världen.”

Om studien syftade till att hitta utåtriktade, pratglada chattare, som deltar för att glädja andra, så har man nog bevisat det man åsyftade. Men sen gäller det att fråga sig om personer som har lätt att ta till sig andras idéer, prata vitt och brett och svamla på Internet är de rätta att mata in och vårda hårda, verkliga, trista, grå fakta i Wikipedia? Eller något annat uppslagsverk över huvud taget?

Har vi inte sett allt för mycket av de pratglada som accepterar alla nya idéer utan att reflektera, varvid vi blir stående med strålrädda, elöverkänsliga, UFO-troende, militanta veganer och astrologer som gärna inför pseudovetenskap i alla forum där de har en chans. Då är det snarare de utåtriktade, pratglada typerna som ägnar sig åt prat rent kommersiellt, alltså politiker, som flera gånger upptäckts med att förändra fakta i Wikipedia, och därefter blivit avstängda.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev