söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Barn och forskare säger sanningen — här är våra klimatförslag till regeringen”

Under EU-ordförandeskapet driver svenska politiker att varje medlemsland ska bestämma detaljerna om klimatpolitiken – men bara för att Sverige ska slippa minska utsläppen i den takt som EU vill. Nu demonstrerar desperata klimatforskare utanför Sveriges riksdag. Här är våra konkreta förslag på nationella beslut för att Sverige ska leva upp till EU:s energieffektiviseringsmål och förnybartdirektiv, skriver Robert Vangstad, vd för Carbon Free Alliance.

Publicerad: 23 maj 2023, 13:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Robert Vangstad, vd för Carbon Free Alliance, ger förslag på hur Sverige ska leva upp EU:s klimatbeslut.

Foto: Carbon Free Alliance, Stefan Jerrevång/TT


Under de senaste veckorna har vi mötts av en ny syn i och utanför Sveriges Riksdag. Demonstrerande ungdomar fått sällskap av ledande forskare och vetenskapsmän. De delar sin oro för klimatet med de unga och har tagit steget från att skriva artiklar och delta i debatter om sin forskning till att utöva regelrätt aktivism. Forskarna ser något som politikerna inte ser eller vill se.

I takt med en snabbare och aggressivare lansering av reformer och överenskommelser inom EU:s klimatpolitik förbluffas många över våra svenska politikers handfallenhet vid det inhemska genomförandet. De som med ordförandeklubban i hand ena dagen klubbar igenom nya mål för energieffektivisering uppträder nästa dag i en ekande riksdags sal med fullständig handlingsförlamning. Svenska politikers mål med ordförandeskapet i EU är uppenbarligen att lämna över detaljstyrning till respektive land att utforma. Det behöver inte vara fel om ambitionen är högre i klimatomställningen än vad EU kan åstadkomma. Men i det här fallet tycks det vara tvärt om. Sverige vill detaljstyra för att slippa minska koldioxidutsläppen i den takt som EU vill.

Ett exempel är det nya målet om energieffektivisering, där det numera är upp till respektive land att ta fram sin energiminskningskurva för fastighetsbeståndet. Detta ställer stora krav på nya genomgripande aktiviteter inom energieffektivisering. Tänk på alla miljonprogramsfastigheter, industribyggnader och handelsfastigheter som är dåligt isolerade och värms eller kyls med system som både är ineffektiva och släpper ut mängder med koldioxid. EU har satt taktpinnen och nu är det upp till våra svenska politiker att införa konkreta åtgärder och aktiviteter. Våra politiker har fått möjligheten men vi ser inga konkreta förslag.

Våra politiker har fått möjligheten men vi ser inga konkreta förslag.

Därför kommer här våra förslag till om hur Sverige ska nå målet inom energieffektivisering:

1. Ta fram ett REV-avdrag (Reparation, Energieffektivisering och Värmepump) på 50 procent riktat mot kommersiella fastighetsägare och privatpersoner.

2. Inför koldioxidskatt på alla värme- och kylsystem baserat på vad uppvärmningssystemen släpper ut, utan några teoretiska undantag.

Ett annat exempel är Sveriges hårda förhandlande inom förnybarhetsdirektivet (RED III) som gick i mål i slutet av mars. Här förhandlade Sverige i rollen som ordförande hårt för att detaljregleringen skulle lämnas till respektive medlemsland. Argumentet var att det inte ska vara upp till EU att bedöma hur de nordiska länderna på bästa sätt ska bedriva sitt skogsbruk, eller välja vad inom biomassan som ska klassas som förnybart bränsle. Det kortsiktiga behovet av att få bestämma själva överskuggar klimatmålen.

Det kortsiktiga behovet av att få bestämma själva överskuggar klimatmålen.

Här är våra förslag till svenska politiker om hur förnybarhetsdirektivet ska nås:

1. Lista alla koldioxidutsläpp som vi genererar i dag inom alla branscher och publicerar detta offentligt – utan undantag och specialfall.

2. Sätt ett tydligt mål för varje bransch, med uppföljning och sanktioner, om hur mycket utsläppen ska minska varje år fram till 2030.

3. Tillsätt en person per bransch som blir ansvarig för att redovisa status på minskningen av koldioxid jämfört med målet samt vilka aktiviteter som genomförs.

Man brukar ju säga att barn och gamla är de enda som säger sanningen. Detta behöver kanske ändras till att barn och forskare är de enda som säger sanningen. Vi står inför en klimatkris och för få av våra politiker verka bry sig på riktigt. I dag är det privatpersoner, företag, organisationer och EU som kliver in och driver debatten och ställer krav på förändring. Men det är våra svenska politiker som sitter med makten och verktygen att verkligen få till omställningen.

Robert Vangstad
Vd, Carbon Free Alliance

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev