torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Barn vinner klimatmål – miljömyndighet tvingas agera

Publicerad: 11 maj 2016, 12:34

Sju barn i USA har fått rätt när de stämt delstaten Washington för att den underlåtit att vidta åtgärder mot klimatförändringar.


Enligt EcoWatch har domaren Hollis Hill i en dom slagit fast att staten Washingtons miljömyndighet, Department of Ecology, innan årets slut måste offentliggöra en ny regel om utsläppsminskning. Miljömyndigheten döms också till att rekommendera delstatens lagstiftande församling att införa vetenskapligt baserade utsläppsminskningar av växthusgaser under 2017. Innan rekommendationen ges ska miljömyndigheten rådgöra med barnen som står bakom stämningen.

Fallet är ett av flera fall där organisationen Our Children´s Trust stämmer den amerikanska staten och delstater samt även driver internationella stämningar för barnens lagliga rätt till en hälsosam atmosfär och ett stabilt klimat.

”För första gången har en amerikansk domstol inte bara erkänt de utomordentliga skador som unga människor riskerar att drabbas av på grund av klimatförändringar, utan även dömt en myndighet att göra någonting åt det”, säger Andrea Rodgers, advokat vid Western Environmental Law Center som företrätt de sju barnen.

Vid domstolsförhandlingarna diskuterades enligt Ecowatch de katastrofala följderna av global klimatdestabilisering. Därefter konstaterade domstolen att även om den saknar lagstiftande makt utanför delstaten Washington så har den lagstiftande makt över delstatens miljömyndighet. Därför kan den döma myndigheten att följa aktuell lagstiftning och göra vad den kan för att adressera klimatkrisen.

Läs mer: USA:s regering stäms för skada på kommande generationer.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev