Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Barnbarnens dom blir hård

Publicerad: 18 Augusti 2006, 07:43

Evakueringen av de första klimatflyktingarna har nu påbörjats. Havsnivåhöjningen är ett faktum. Paluglaciären i Schweiz smälter i en rasande takt. Och vi är några få som ängslas över att inte dessa fakta mera påverkar investeringar, planering och utveckling i företag och kommuner.


Nästan tusen invånare på den hästskoformade atollögruppen Carteret i Stilla havet evakueras under de kommande åren. De tvingas flytta till Bougainville tio mil bort från ögruppen som fick sitt namn efter den brittiske sjöfararen Philip Carteret som upptäckte atollen 1767. Carteret slukas således i vår tid av havet och flera ögrupper i Stilla havet röner samma öde, däribland delar av Kiribatiöarna och Marshallöarna.
De holländska myndigheterna har påbörjat planläggning för återlämning av stora idag invallade områden till Atlanten. Man ger således upp kampen mot havet längs vissa delar av den holländska kusten på grund av den kända havsnivåhöjningen.
I Kristianstad med de speciella problem Hammarsjön inneburit under lång tid byggs nu vallar och kampen mot vattennivåhöjningen i Östersjön pågår för fullt.
Då jag i semestermånaden juli for till bilprovningen för den årliga besiktningen av familjens bil satt jag i väntan på protokollet och läste Bilprovningens lilla broschyr "Klimatets förändring – hur kan du som bilägare minska din påverkan?". En ytterst läsvärd liten faktaspäckad trycksak som pedagogiskt förklarar vad som händer med klimatet på vår jord.

När jag körde vägen hem från Trelleborg valde jag kustvägen (väg 9) förbi Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, fortsatte förbi Böste och genom Beddingestrand. Här är landnivån uppskattningsvis en till två meter över havet på ömse sidor om strandvägen. Och det byggs och säljs tomter på nästan varje ledig plätt. Gamla fritidshus ersätts med permanenta hus av modernaste sort. Hur är det möjligt, funderar jag då jag slår på bilradion och samtidigt snappar upp i nyhetsförmedlingen att man beslutat bygga en gigantisk vindkraftpark, Kriegers Flak, i havet 30 km söder om Trelleborg. Spännande, tänker jag och undrar hur det kan komma sig att man å ena sidan i min hemkommun uppenbarligen tar behovet av energiomställning på allvar (kommunstyrelsen var positiv till vindmölleparken med 128 vindkraftverk i sitt beslut redan för ett år sedan) men samtidigt är beredd att försätta hundratals nybyggare i den olustiga situationen att tvingas se sina hus attackeras av havet inom sisådär femtio år. Konstigt, tänker jag och kör de sista tre kilometrarna upp på Söderslättsåkrarna som före landhöjningen var havsbotten (någon pågående landnivåhöjning som skulle kunna kompensera havsnivåhöjningen har vi inte idag). Jag passerar den intressanta platsen för utgrävningarna i Skateholm där man fann de första bosättningarna efter landhöjningen (finns utställda på Trelleborgs museum).
Under juli månad var Trelleborgs kommuns översiktsplan utställd. Det är en långsiktsplan med en planeringshorisont om 10 till kanske 20 år. Sydsvenskan skrev om översiktsplanen den 18 juli under rubriken "Havet i centrum i framtidens Trelleborg – kommunikationer och öppning mot havet ska göra staden attraktiv". Med stort intresse passade jag på att besöka utställningen som inte med en stavelse diskuterade den pågående havsnivåhöjningen.

Erosionsproblemet är emellertid vidrört. Finns det ingen insikt, undrade jag och ringde kommunens miljöchef som berättade att man från miljöförvaltningen faktiskt hade uppmärksammat beslutsfattarna på problemet i det interna remissförfarandet. Så jag ringde stadsbyggnadschefen som menade att det ju är politikerna som styr och att det inte finns några tydliga styrande krav från varken länsstyrelse, Boverket eller Naturvårdsverket. Och trycket från marknaden att bygga strandnära är påtagligt. Länsstyrelsens miljödirektör som jag också talade med påtalade att kommunen har planmonopol och tar på sig ett ekonomiskt ansvar och att jag med fördel kunde ringa länsarkitekten…
Konstaterade i den skuggade vilstolen en dag i juli då solen gassade som allra värst att barnbarnens dom över mor- och farföräldragenerationen kommer att bli hård.
Av Lars-Olle Lasrsson

Lars-Olle Larsson, Öhrlings PricewaterhouseCoopers, är specialistledamot i FAR, ingår i FAR:s nomineringskommitté för ESRA och i näringsdepartementets jury för Genomlyst.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.