söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Barnsliga robotar lär sig snabbt

Publicerad: 30 januari 2009, 08:59

Genom att låta robotar lära sig på samma sätt som barn hoppas forskarna få fram med användbara hushållsrobotar.


Det finns idag robotar som kan damsuga, rensa rännor och vara allmänt underhållande, men så värst praktiska är inte robotarna för ett hushåll än. Det ska det förhoppningsvis bli ändring på snart nog hoppas Alexander Stoytchev och hans forskarlag vid Iowa State University.

De arbetar med att antal experimentella robotar och den gemensamma nämnaren är att robotarna får lära sig olika uppgifter precis som små barn. Så istället för att programmera in exakt hur roboten ska agera får den några få grundinstruktioner och så får den lista ut resten själv.

Den här metoden har använts ett bra tag för enklare robotar. Bland annat för att lära dem gå. Forskarna i Iowa är ett av de forskarlag som nu försöker ta det ett steg längre genom att lära robotarna fler och mer avancerade aktiviteter på samma sätt.

Bland forskningsprojekten finns allt från att lära en robot känna igen vilka objekt som kan användas som behållare till att lära dem förstå vad människor säger och komma fram till vettiga svar. För att klara det blandar forskarna robotik, artificiell intelligens, psykologi, neurovetenskap och lite filosofi.

Målet är att lära robotar att lära sig själva. En hushållsrobot ska inte behöva få exakta instruktioner över vad olika redskap i köket är bra för utan det ska den kunna lista ut själv, och helst då utan att göra några större misstag som att stoppa in katten i diskmaskinen.

Så istället för dagens väldigt specialiserade hushållsrobotar som bara kan en enda sak, räknar forskarna med att vi med den här metoden ska få robotbetjänter som kan ta hand om allt hushållsarbete åt oss. När detta kan bli verklighet vågar forskarna inte gissa, men Alexander Stoytchev sträcker sig så långt som till att säga att det kommer att ske ”inom en inte allt för avlägsen framtid”.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev