Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Basindustrin får extra utsläppskvot

Publicerad: 4 juni 2003, 12:43

Svensk basindustri kan andas ut. Handeln med utsläppsrätter ser inte ut att bli det dråpslag mot stål och annan basindustri som tidigare befarades. Däremot kommer den nya handeln att innebära att ökade elpriser och troligen även ökade koldioxidutsläpp i Sverige.


En av de viktigaste nyheterna i Flexmex2-utredningens förslag som presenterades i dag är att utsläpp från stålverk och andra basinudstrier särskiljs från energibranschens utsläpp. Dessutom föreslås basindustrin få en extra kvot för utbyggnader. SSAB och andra basindustrier, som har protesterat mot planerna, har med andra ord tagit hem en seger. Åtminstone en delseger – ingen vet hur det slutliga systemet kommer att se ut. Regeringen ska lägga en proposition i höst, men sedan ska handelssystemet förhandlas färdigt på EU-nivå. I oktober 2004 får företagen tilldelning av utsläppsrätter och i januari 2005 kan handeln med rätter börja.

Det kunde ha varit värre
– Basindustrin tycker säkert att idén att dela upp handeln i dels råvarubaserade utsläpp, dels bränslebaserade utsläpp är ett steg i rätt riktning. Det här är nog ingen sits de älskar men det kunde ha varit ännu värre, säger Kjell Jansson, Flexmex2-utredningens ordförande.

– Det har sällan varit så mycket påtryckningar och lobbying i en utredning som i den här. En del industrier har känt sig oerhört trängda av planerna på utsläppshandel och har sett stora problem för expansion, säger Kjell Jansson.

Lösningen är att utredningen föreslår att det ska finnas ett extra utrymme för att öka de råvarubaserade koldioxidutsläppen.

– Men det finns ingen garanti för att den här ökningen kommer att kunna utnyttjas. Det kommer att ske en prövning i varje fall, säger Kjell Jansson.

Generöst mot ”miljöbovar”
Flexmex-utredningen har inte haft någon lätt uppgift när det gäller att hitta lösningar som inte snedvrider konkurrensen. Det har inte gått att få fram någon måttstock som tar hänsyn till att vissa företag har varit tidiga ute med utsläppsminskningar. Tilldelningen av utsläppsrätter kommer därför att bygga på företagens historiska utsläpp under åren 1998-2001.

I praktiken innebär det att företag som inte har brytt sig om att minska utsläppen får en mer generös tilldelning. När handeln drar igång kan de göra snabba och billiga åtgärder för att minska utsläppen – och sedan sälja utsläppsrätter med god förtjänst. Företag som har varit tidigt ute med effektiviseringar kan inte göra lika enkla och snabba åtgärder. Om de vill bygga ut måste de kanske i stället köpa utsläppsrätter.

Sverige får ökade utsläpp
Systemet väntas leda till att svenska företag kommer att köpa utsläppsrätter från andra länder inom EU. Sverige kommer att betala stora belopp till andra länder – för att vi ska kunna öka utsläppen på hemmaplan.
– Ja, vi tror att svenska företag kommer att köpa utsläppsrätter. I Sverige har vi redan uttömt de billiga, snabba åtgärderna. Andra länder har det kvar. Men det är också finessen med systemet, att få dem att minska utsläppen genom att exempelvis gå över från kol till naturgas. De skulle inte göra det om de inte kunde sälja sina utsläppsrätter, säger Kjell Jansson.

Först går det upp – sedan ned
Utsläppshandeln kommer att omfatta drygt 300 svenska företag inom energibranschen samt basindustrier som stål, cement, kalk, raffinaderi, massa och papper. De berörda anläggningar släppte år 2001 ut drygt 18 miljoner ton koldioxid.
På sikt ska utsläppen halveras – men innan dess kommer de att öka. Flexmex2-utredningen föreslår att taket för utsläppen år 2005-2007 ska ligga på 19-24 miljoner ton. Exakt hur mycket avgörs när utsläppsrätterna delas ut nästa år. Priset på utsläppsrätterna kan man bara gissa sig till – uppskattningarna hamnar på mellan 15 och 60 öre per kg. Företag som överskrider gränsen får betala böter som väntas uppgå till cirka 40 öre per kilm.

Mycket står på spel
Utsläppshandeln 2005-2007 är en provperiod och förhoppningen är att handeln därefter ska utökas och utsläppstaken sänkas. Men det är mycket som står på spel.
– Detta är ett oerhört kraftfullt instrument och vi måste vara mycket ömsinta. Om det skulle få till konsekvens att basindustrier slås ut tror jag inte att systemet överlever, säger Kjell Jansson.

Utredningens förslag finns på www.naring.regeringen.se

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.