Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bäst i kemikalietest – sexleksaker

Publicerad: 23 januari 2017, 14:01

Sexleksaker innehåller färre förbjudna kemikalier än andra produkter. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen gjort.


Sexleksaker innehåller färre förbjudna kemikalier än andra produkter. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen gjort. Myndigheten har granskat 44 sexleksaker från 16 företag och slutsatsen är att det är fler sexleksaker än andra varor som klarar kemikaliekraven.

I granskningen fokuserade Kemikalieinspektionen särskilt på elektriska produkter och mjuk PVC-plast. En av de granskade sexleksaker som innehöll skadliga ämnen var en en dildo i mjuk PVC-plast som innehöll kortkedjiga klorparaffiner i otillåtna halter. Kortkedjiga klorparaffiner är ett miljöfarligt ämne som även misstänks vara cancerogent. Kemikalieinspektionen har anmält företaget till åklagare för misstänkt miljöbrott.

Tre andra av de sexleksaker som undersöktes innehöll den mjukgörande ftalaten DEHP i halter över 0,1 procent. DEHP är inte förbjudet men finns med på EUs kandidatlista över särskilt farliga ämnen, något som innebär att företag är skyldiga att informera om en vara innehåller ämnena i halter över 0,1 procent.

Sammanlagt var det 2 procent av de undersökta sexleksakerna som innehöll förbjudna kemikalier. Det kan jämföras med 15 procent av de leksaker för barn som Kemikalieinspektionen granskade 2015.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.