Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bästa och sämsta klädvalet till arbetsintervjun

Publicerad: 26 november 2013, 04:56

Vill du uppfattas som en bra ledare, kreativ eller organiserad på anställningsintervjun? Färgen på din klädsel avslöjar din personlighet.


Att klä sig passande till en arbetsintervju för att göra ett bra första intryck är en självklarhet, men vad många kanske inte tänker på är att även färgvalet förknippas med olika egenskaper. Sajten Careerbuilder har låtit genomföra en undersökning som visar vilka egenskaper HR-chefer och personalansvariga associerar med olika färger.

Enligt undersökningen anser de flesta HR-chefer att mer konservativa och mörka färger som svart, blå, grå och brun ger en känsla av professionalism, medan andra mer utstickande färger som grönt och lila signalerar kreativitet.

I fråga om vilken färg som ger det bästa intrycket vid en anställningsintervju rekommenderar de flesta cheferna marinblått (23 procent), följt av svart (15 procent). Det osäkraste kortet ansågs vara orange (25 procent), som riskerar att uppfattas som alltför oseriöst, beroende på den sökta tjänsten.

Egenskaper som förknippas med klädfärgen:

1. Klä dig efter arbetsmiljön
Ta reda på hur det ser ut på arbetsplatsen innan intervjun. Om alla går klädda i avslappande och vardagliga kläder kan du uppfattas som aningen trist om du kommer i kostym – och vice versa. Oavsett klädkod, se till att ha hela och rena kläder när du ska på intervju.

2. Håll dig till neutrala färger
Enkla färger som marinblå, svart, brun eller grå kommer fungera i nästan alla lägen.

3. Lägg lite omsorg på din outfit
Alldeles för tajta kläder får dig att se spänd och stel ut, och alldeles för stora kläder får dig att se ut som ett barn som lånat kläderna av sina föräldrar. Välj ut plagg som får dig att se bekväm och samtidigt proffsig ut.

4. Distrahera inte intervjuaren
Stora smycken, lustiga slipsar eller alltför skrikiga mönster kan få intervjuaren att fundera mer på ditt klädval än dina egenskaper och erfarenheter. Enkla mönster och accessoarer är att föredra.

5. Tänk på detaljerna
Att till exempel ha sneakers och vita strumpor i kombination med kavaj och skjorta eller blus ger mest intrycket att du inte riktigt orkade göra en ansträngning fullt ut. Se till att tänka på de små sakerna och se enhetlig ut.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.