Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Båstadbor: ”Vi gillar Hallandsåstunneln”

Publicerad: 24 november 2008, 12:11

En majoritet av invånarna i Båstad är positiva till byggandet av Hallandsåstunneln. Men kvinnorna är skeptiska.


Få svenska projekt har fått utstå så mycket skäll som Hallandsåstunneln. Men nu tycks invånarna i Båstad, inte långt från där tunnelborrningarna genomförs, ändra uppfattning. Enligt en studie utförd av Markör AB visar att hela 70 procent av kommunens invånare är positivt inställda till att bygga klart tunneln. Vid liknande studie har tidigare hälften av invånarna ansett att projektet bör läggas ner.

Samtidigt ökat förtroendet för Banverkets hantering av projektet, om dock från pinsamt låga nivåer.

”Med tanke på projektets tidigare historia, är det förståeligt att det tar tid att bygga upp vårt förtroende”, kommenterar informationschef Ulf Angberg som anser att förtroendet kan öka om kommunikationen med kommunens invånare blir bättre.

Kvinnor är dock mer skeptiska till projektet än männen. Kvinnorna har också lägre förtroende för Banverket och anser att banverket inte tar tillräcklig hänsyn till de boendes önskemål. Kvinnorna är också mer oroade över tunnelbyggets konsekvenser på miljön och anser att Banverket inte tar tillräcklig hänsyn till miljöaspekterna.

Många personer över 50 år känner sig överkörda av Banverket och anser att deras boendevillkor inte respekteras. De anser också att Banverket inte tar sitt miljöansvar.
Personer under 30 år är de mest positiva till att invånarna i kommunen kommer ha nytta av tunneln.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev