Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Båtbottentvättning får nya riktlinjer

Publicerad: 11 Maj 2015, 08:17

Målet är att minska användningen av giftig bottenfärg.


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 maj.

En översyn av de riktlinjer som finns för båtbottentvätt av fritidsbåtar presenterades i fredags av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. År 2011 fick HaV i uppdrag att utreda miljöpåverkan av båtbottentvättning. Myndigheten fick även i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur tvätt av båtar – som antingen är målade med giftfri färg eller med färg som innehåller giftiga ämnen för vattenlevande organismer – bör hanteras.

Enligt myndigheten har det dock funnits en del frågetecken kring riktlinjerna, framför allt kring vilken myndighet som har tillsynsansvaret för utformningen av en anläggning i en båtklubb eller hamn. Detta vill HaV nu råda bot på.

– I denna reviderade version förtydligar vi vem som ansvarar för vad, säger Christer Larsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

I den reviderade versionen klargörs bland annat att det är kommunen som är tillsynsmyndighet och som formulerar vilka miljömässiga krav som ska gälla för en anläggning. HaV å sin sida ansvarar för att ta fram riktlinjer som ett stöd, det vill säga en rekommendation för kommunerna.

Riktlinjerna finns att läsa här (pdf)

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.