Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Båtgifter rinner ut i havet

Publicerad: 7 Juni 2013, 08:13

Missbildade organismer upptäckta utanför Hallands kust.


SR Hallandsekot uppmärksammar om båtgifter från småbåtshamnar som rinner rakt ut i havet då många hamnar saknar spolplattor där man kan tvätta av fritidsbåden. Man berättar också att missbildade organismer upptäckts längs Hallandskusten och att organismer blivit tvåkönade. Lennart Benson är miljöinformatör på Region Halland och har jobbat mycket med frågan om spolplattor och båtbottenfärger.
– Gift påverkar både människor och organismer. Man har funnit ett antal organismer utmed Hallandskusten som blivit tvåkönade på grund av giftpåverkan. Det är väldigt allvarligt, säger han till Hallandsekot.

Idag finns krav på att alla ska ha tillgång till spolplatta – en platta gjuten i betong med en brunn som renar vattnet. Det har funnits statliga bidrag att söka för att småbåtshamnarna ska ha råd att bygga spolplattor, men många hamnar tog inte chansen när den väl fanns.
– Det är allt för många som inte har passat på att uppgradera, säger Lennart Benson till Hallandsekot.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.