Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Batteriet som bara går och går

Publicerad: 1 december 2008, 08:45

En ny tillverkningsmetod kan ge litiumjonbatterier som kan lagra mycket mer energi.


Litiumjonbatterier sitter i allt från mobiler till bärbara datorer idag och hoppet finns nu att det ska gå att få batterier som kan lagra mycket mer energi än dagens modeller. Ett forskarlag vid Hanyang University i Sydkorea har skapat en ny tillverkningsprocess som kan ge batterier som kan leverera ström 8-10 gånger längre än idag.

Dagens litiumjonbatterier fungerar så att joner lagras i batteriets anod (negativa elektrod) som är gjord av grafit, och när enheten drar ström så flödar joner från anoden till den positiva katoden på batteriet. Ju mer joner som kan lagras i anoden desto längre kan batteriet driva mobilen eller datorn.

Kisel är bättre på att lagra litiumjoner än grafit, men dessvärre expanderar kisel när det absorberar jonerna och krymper när det avger joner. Det gör att kiselmaterialet pulveriseras efter ett tiotal laddningscykler.

Forskarna har nu kommit på ett sätt att pudra kiseldioxid med nanopartiklar av kol. När de gör det i argonatmosfär vid 900 graders temperatur så skapas en tredimensionell porös kiselkristal som är täckt med ett tunt lager av kol. Kristallen expanderar och krymper inte vilket gör att den klarar hundratals laddningscykler.

Testerna är i ett tidigt skede än så det går inte att säga exakt hur mycket mer långlivade batterierna kan bli, men en siffra som nämnts är åtta gånger bättre än dagen batterier.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev