lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bättre bilder med böjda detektorer

Publicerad: 14 januari 2009, 08:58

En ny typ av fotodetektorer i kameror kan eliminera distorsionen man får med vanliga kameralinser.


Den som har tagit en bild med en kameramobil har säkert inte undgått att lägga märke till att det blir en viss distorsion i bilden. Speciellt om motivet befinner sig nära så ser det ibland ut som om bilden körts genom en spegel i lustiga huset. En person kan få en gigantisk näsa, handen kan vara lika stor som huvudet, allt på sidorna blir suddigt med mera.

Det beror på att kameralinsen böjer ljuset. När det sedan träffar den platta detektorn som omvandlar ljuset till digitala signaler så hamnar fokus bara i ett litet område på detektorn. Resten av registreras ofokuserat och ju längre från mitten man kommer desto onaturligare ser bilden ut. Tar man en närbild är det en väldigt liten del av motivet som hamnar i fokus.

Det går att komma runt det till viss del genom att lägga in flera linser i objektivet som ”plattar” till ljuset. Det gör dock objektiven dyra och alldeles för otympliga för att använda i en mobil.

Ett forskarlag vid University of Wisconsin-Madison i USA har nu utvecklat en annan teknik. De har konstruerat en detektor som är böjlig. Den kan formas efter hur linsen böjer ljuset och ser till att allt ljus som kommer in hamnar i fokus. Det behövs då bara en lins för att få perfekt fokus och allt får rum i en mobilkamera.

För att kunna böja detektorn krävs att den är väldigt tunn och forskarlaget upptäckte att det gick att skapa ett nanomembran av germanium som sedan kan appliceras på ett polymersubstrat som exempelvis en plastbit. Sedan är det bara att anpassa plastens form efter hur linsen böjer ljuset för att få fokus i hela bilden.

Lotta Ringdahl

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev