Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bättre bomull snart i H&M:s och IKEA:s hyllor

Publicerad: 10 september 2010, 09:43

2008 slukade IKEA:s bomullsproduktion i Sydasien 2,89 tusen miljarder liter – lika mycket som Sveriges dricksvattenförbrukning under 176 år. Om några veckor skördas den första ”bättre bomullen” som kommer hamna i bland annat IKEA:s och H&M:s hyllor.


Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Världens bomull odlas huvudsakligen i u-länder. Odlingen sänker grundvattennivåer och förorenar vattenresurser med bekämpningsmedel och konstgödsel. Bomullsindustrin sägs ibland vara världens största kemikalieproblem.

Det började egentligen med att Världsnaturfonden i Pakistan och Indien startade ett litet projekt där man plockade upp befintlig kunskap om de bästa odlingsmetoderna för bomull och började sprida dem till lokala småbrukare. I Pakistans bomullsbälten är 70 procent av vattenresurserna förorenade. 75 procent av bekämpningsmedlen används inom bomullsodlingen.

Resultatet är att man under 2005 till 2009 på dessa bomullsodlingar har minskat konstbevattningen med 15 – 30 procent, användningen av bekämpningsmedel med 25 – 75 procent och användningen av konstgödsel med 20–35 procent.

Samtidigt har odlarnas marginaler ökat med 15 – 30 procent när de gått med i projektet. Det är det som är lockbetet för att få med dem i projektet.

Odlarna betalar oftast bekämpningsmedel och konstgödsel med skörden och när den slår fel kan resultatet bli personlig konkurs. Självmord bland bomullsodlare är ett stort problem, berättade Hammad Naqi Khan från WWF Pakistan under torsdagens seminarium om bättre bomull.

När IKEA började stödja initiativet genom att engagera sina lokala textilleverantörer började det hända saker.

– Tidigare sade textilleverantörerna till oss att vi gjorde ett bra jobb och att de stödde oss, men ingenting hände. När IKEA kom och började ställa krav på att textilleverantörerna skulle köpa bättre bomull tog efterfrågan fart, säger Hammad Naqi Khan.

”Better Cotton Initiative”, BCI, grundades av stora företag som IKEA, H&M och Levi´s och syftet är att ställa om bomullsproduktionen så att denna ”bättre bomull” blir en standardråvara istället för ett miljömärkt undantag. Man ser sig som ett komplement till den rena miljömärkta bomullen som också behövs för att skapa förändring.

För IKEA startade den interna diskussionen för många år sedan enligt Guido Verijke med att exkludera bomull i produkter eller att lämna länder med dåliga miljö- och arbetsförhållanden. Men den landade i att företaget istället skulle ta sitt ansvar för bomullsproduktionen.

Idag är Guido Verijke förutom IKEA:s textilansvariga även ordförande i BCI:s styrande råd.

För IKEA:s del handlar det om en enorm miljöpåverkan från bomullsproduktionen. Företaget är en av världens fem största bomullsanvändare och bomull är den andra största råvaran.

Världens bomullsproduktion förgiftar varje år 3 miljoner människor och tusentals dör, tvärt emot företagets vision att ge människor ett bättre vardagsliv.

IKEA säger sig ha skapat ett IT-baserat system som ger 100 procents spårbarhet för bomullen ner till den enskilda odlaren. Målet är att all bomull år 2015 ska komma från hållbar bomullsproduktion.

– Målet gäller fortfarande och jag är övertygad om att vi kommer att nå det, säger Guido Verijke.

Projektet har pågått i liten skala i flera år och inom det närmsta året ska det skalas upp till 14 projekt, 80 000 lantbrukare och 20 IKEA-leverantörer. Därmed tar det steget från att vara ett försöksprojekt till att bli en integrerad del av företaget.

Samtidigt rullar initiativet BCI igång på riktigt och ser de första skördarna med början i oktober.

H&M började bli intresserade när man upptäckte att en tredjedel av de 300 fabriker som levererar kläder till företaget ligger i extremt vattenfattiga områden. Vattenbrist skulle alltså kunna göra att en tredjedel av leverantörerna tvingas slå igen.

– Det är en enorm risk, säger Henrik Lampa på H&M.

BCI finns idag i Brasilien, Indien, Pakistan, Benin, Burkina Faso, Kameron, Mali, Senegal, Togo och har även börjat etablera sig i Kina och Tajikistan.

2012 ska BCI:s system och resultat utvärderas.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.