Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bättre för politiker att fatta fel klimatbeslut än att vara passiv

Publicerad: 29 september 2009, 06:54

För politiker är det värre att vara passiva än att fatta fel klimatbeslut. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet där det konstateras att politiker ofta fattar klimatpolitiska beslut på mycket osäkra vetenskapliga grunder.


Ämnen i artikeln:

ForskningPolitik

Det är statsvetaren Åsa Knaggård som presenterar de här slutsatserna i en avhandling vid Lunds universitet. Enligt henne fattar politiker klimatpolitiska beslut trots osäkert vetenskapligt underlag. Samtidigt vet politikerna tillräcklingt för att inse att det är ödesdigert att vara passiva i klimatfrågan. Därför vill politikerna sällan vänta på mer kunskap i klimatfrågan.

Åsa Knaggård
pekar på den osäkerhet som finns kring hur omfattande klimatförändringarna kommer att bli, och hur snabbt de kommer att ske. Som poliktiker och tjänsteman måste man kunna fatta beslut trots denna osäkerhet. I avhandlingen har Åsa Knaggård studerat perioden 1975 till 2007.

Det
vanligaste sättet för beslutsfattare att angripa det osäkra vetenskapliga underlaget har enligt Åsa Knagård varit att utgå från vad som är politiskt möjligt att uppnå.
-Att bedöma hur stora utsläppsminskningar av växthusgaser som krävs för att undvika olika negativa effekter på miljö och samhälle innehåller stora vetenskapliga osäkerheter, säger Knaggård. Istället för att basera klimatpolitiken på det, har politiska beslutsfattare tagit utgångspunkten i hur stora minskningar som är möjliga att åstadkomma med olika politiska åtgärder.

Åsa Knaggård
menar till exempel att de svenska klimatmålen till 2012 nästan helt baserats på ett politiskt underlag, snarare än ett vetenskapligt. Hon menar också att en stor del av de politiska klimatbesluten grundas på försiktighetsprincipen.
– Flera av de politiker och tjänstemän jag intervjuat menade att de ville undvika misstaget att föra en inaktiv politik i avvaktan på mer kunskap, ett misstag som i flera andra miljöfrågor lett till mycket allvarliga konsekvenser. Att avvakta mer forskning har därför inte varit en vanlig strategi.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ForskningPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.